Psihologinja: Ovaj roditeljski pristup pomaže u stvaranju samostalne i neovisne djece

Foto: Pexels

RODITELJI koji žele odgojiti djecu koja će u odrasloj dobi biti neovisna, emocionalno zrela i samostalna, trebali bi odabrati isti odgojni pristup. Psihologinja dr. Elena Touroni otkrila je kakav bi odgojni pristup trebali primjenjivati roditelji koji žele odgojiti djecu koja će neovisno funkcionirati u odrasloj dobi.

Važno je kombinirati strogo i nježno roditeljstvo

U zdravom odnosu roditelj-dijete poželjno je kombinirati toplinu i brigu uz zdrave granice koje stvaraju osjećaj sigurnosti, prenosi HuffPost.

"Ovaj pristup čini više od izgradnje sigurnog okruženja, osigurava da su djetetove emocionalne potrebe u potpunosti zadovoljene. Važno je razumjeti da odnos između roditelja i djeteta igra ključnu ulogu u cjelokupnom djetetovom razvoju", ističe dr. Touroni.

Kvaliteta odnosa između roditelja i djeteta može utjecati na dinamiku unutar obitelji, ali i predstavlja presedan za buduće odnose djeteta. Psihologinja smatra da "roditeljstvo može utjecati na to kako biraju svoje partnere, njihovu toleranciju prema određenim (nezdravim) ponašanjima, njihov osjećaj sigurnosti u vezama, pa čak i njihovo osnovno razumijevanje što je ljubav".

Dr. Touroni ističe da "usredotočenost na fizičku ljubav, poput grljenja, nije samo pružanje utjehe. Radi se o postavljanju temelja emocionalne povezanosti koja pomaže djetetu da raste. Čineći to, radimo prema zdravijim, sigurnijim i emocionalno inteligentnijim budućim generacijama", zaključuje.

Pročitajte više