Psihologinja: Roditelji koji prakticiraju nježno roditeljstvo ponavljaju istu grešku

Foto: Pexels

"Nježno roditeljstvo" je metoda odgoja čiji je naglasak na pokazivanju dobrog ponašanja, a ne na prisiljavanju djece da se ponašaju na određeni način kaznama i prijetnjama. Stručnjaci tvrde da ovaj stil roditeljstva prepoznaje djecu kao osobe koje zaslužuju poštovanje.

"Umjesto nanošenja fizičke ili emocionalne boli, isključivanja, srama ili kaznenih posljedica iz stava nadmoći odraslih, nježno se roditeljstvo usredotočuje na usmjeravanje, poučavanje", objasnila je psihologinja Nanika Coor za HuffPost.

Udaranje, izolacija ("Idi u svoju sobu i ostani tamo!") i sram ("Što nije u redu s tobom?") isključeni su. Umjesto da se fokusiraju na kažnjavanje, roditelji se trude razumjeti razlog zašto dijete radi određene stvari u tom trenutku te ga uče drugačijim načinima ponašanja.

Coor je navela sljedeći primjer: "Zamislite da s nekim razgovarate, a vaše dijete pritrči i prekine vas. Umjesto da mu kažete da je nepristojno i da bi trebalo otići i šutjeti (izolacija i posljedice temeljene na sramu), možete reći nešto poput: 'Stvarno si uzbuđen što mi nešto želiš reći, ali ja trenutno razgovaram s nekim drugim. Znam da je teško čekati, ali strpi se još malo.'"

Coor objašnjava da se ovim načinom reagiranja fokusiramo na potrebe koje su uzrok njihovog ponašanja, što im pomaže da se osjećaju shvaćenima. Napominje da ovo također ima umirujući učinak na njihov mozak, jer smirenost roditelja može pomoći djeci da reguliraju svoje emocije.

Nježno roditeljstvo nije popustljivo roditeljstvo

Psihologinja navodi da je pogrešna predodžba da je nježno roditeljstvo isto što i popustljivo roditeljstvo. Naime, popustljivom roditeljstvu nedostaju pravila ili struktura. Popustljivi roditelj mogao bi prekinuti razgovor s drugom odraslom osobom kako bi odgovorio svom djetetu umjesto da uči svoje dijete da čeka.

Coor ističe da je popustljivo roditeljstvo većinom privlačno onima koji ne vole sukobe. Dakle, popuštaju zahtjevima svoje djece i nadaju se da će se njihovo ponašanje poboljšati, ali, nažalost, to im ne dopušta da nauče kako se nositi s razočaranjima.

"Nježno roditeljstvo uključuje postavljanje jasnih granica i očekivanja te njihovo provođenje na ljubazan način, s poštovanjem, a ne kroz kažnjavanje i strah", rekla je životna trenerica za roditeljstvo Jenna Hermans.

Važno je napomenuti da roditelji ne mogu uvijek biti savršeni u nježnom roditeljstvu. Ponekad će vikati ili pogriješiti, ali zagovornici ove metode odgoja tvrde da je važno priznati te trenutke i pokušati ih popraviti jer je to sve dio cjelokupnog roditeljskog iskustva.

"Umjesto da se sramite sami sebe ili odustanete od nježnog roditeljstva, preuzmite odgovornost za to što ste ih iznevjerili. Dajte im do znanja da se kajete što ste to učinili, budite suosjećajni prema sebi i pokušajte sljedeći put biti bolji. Na taj način vaše dijete uči da se greške u odnosima mogu popraviti", zaključila je Coor.

Pročitajte više