Psiholozi: Ovo su riječi kojima roditelji nikada ne bi smjeli nazivati svoje dijete

Foto: Pixabay

ZNANSTVENICI su desetljećima dokazivali da riječi roditelja imaju ogromnu moć nad djetetovim umom, naročito u najranijoj dobi koja utječe na njihov razvoj. Naime, ono što roditelj kaže svom djetetu ima stvarne učinke, a uz to postoje riječi koje imaju izrazito negativne posljedice, donosi Fatherly.

Psiholozi zato upozoravaju na riječi koje bi roditelji trebali prestati koristiti kada razgovaraju sa svojom djecom, odnosno kako im se trebaju obraćati da bi jednog dana mogli izrasti u sretne odrasle ljude.

''Šefica''

Iako nekim roditeljima ovaj nadimak može zvučati simpatično, korištenje ovog izraza nije nimalo pozitivno. Kako objašnjavaju psiholozi, ova se etiketa općenito primjenjuje na djevojčice koje preuzimaju vodeću ulogu u društvu, bez obzira na to je li riječ o skupini u vrtiću, školi ili kod kuće. Ovo je potpuno razumljivo.

Međutim, problem s nazivanjem djevojčice "šeficom" je to što se to zapravo smatra kritikom. Djetetu to govori da nikada ne bi trebalo preuzeti ulogu vođe, što je pogrešno.

''Razmažen/a''

Danas se riječ ''razmaženost'' koristi olako, objašnjavaju psiholozi, a zapravo je češće povezana s roditeljem nego s djetetom. Naime, mnoga istraživanja pokazala su da dijete koje je dobilo sve privilegije zapravo može izrasti u dobro prilagođenu, društvenu, empatičnu odraslu osobu sve dok roditelji podržavaju te vrijednosti u svojim domovima.

Nazivati ​​dijete "razmaženim" jasno daje do znanja da roditelj osjeća da u njegovom djetetu postoji neka nepovratna greška. No, što je možda još štetnije, to također prikriva krivnju za to tko bi mogao biti odgovoran za modeliranje pohlepe, sebičnosti ili neposluha kod djeteta.

''Pametan/na''

Je li loše hvaliti dijete? Naravno da ne, ali može biti kontraproduktivno, što je opasnost u nazivanju malog djeteta "pametnim". Sugestija da je pametno jest da je dijete jednostavno rođeno s nekom urođenom inteligencijom koja mu omogućuje da lako riješi određene probleme. Međutim, to umanjuje stvarne alate koje dijete treba za rješavanje problema, poput kreativnog razmišljanja, ustrajnosti i koncentracije, objašnjavaju psiholozi.

''Glup/a''

Ovo je jedna vrlo diskriminirajuća riječ koju, nažalost, još uvijek koristi mnogo roditelja, najčešće u ljutnji ili frustraciji kada dijete napravi nešto što se njemu ne sviđa. Kada čuje ovu riječ, dijete misli da je samo po sebi grozno i tada ona ima još veću težinu. Kada tome dodamo činjenicu da mnoga djeca razumiju da se taj pojam koristi za označavanje nečije intelektualne slabosti, to često postaje itekako poražavajuće. Psiholozi upozoravaju da izgovaranje ove riječi zapravo graniči s verbalnim zlostavljanjem.

Pročitajte više