Psiholozi upozoravaju na dvije stvari koje rade gotovo sve toksične majke

Foto: Shutterstock

AKO STE odrasli osjećajući se nevoljeno, kontrolirano ili kao da se vaše granice ne poštuju, onda ste možda odrasli uz toksičnu majku, objašnjavaju psiholozi. Djeca koja su u djetinjstvu imala toksičnu majku kasnije se u životu mogu boriti s  tjeskobom, depresijom, nezdravim vještinama suočavanja i problemima u vezama s drugim ljudima.

Jedna od najčešćih stvari koje radi većina toksičnih majki jest pretjerana reakcija na razlike u mišljenjima. Naime, psiholozi objašnjavaju da su razilaženja u mišljenjima neizbježna kada je riječ o odnosu između majke i djeteta. U jednom trenutku majke se sigurno neće složiti sa svojom djecom i obrnuto.

Međutim, nekim majkama možda nedostaje sposobnost kontroliranja ljutnje i rješavanja sukoba sa svojom djecom na zdrav način. Stoga toksične majke mogu izraziti svoj bijes na negativne načine, kao što su vrijeđanje ili vikanje. U ekstremnim slučajevima nerijetko dolazi i do tjelesnog kažnjavanja.

Osim preburnih reakcija na probleme i nesuglasice s djetetom, mnoge toksične majke koriste manipulaciju kako bi dobile ono što žele. Manipulativna osoba pokušava promijeniti misli, osjećaje ili ponašanje druge osobe za vlastitu korist, a to često radi na vrlo prikrivene načine koje dijete teško uočava kada je malo. Tek kasnije, u starijoj dobi, postane mu jasno da je njegova majka zapravo manipulator.

Na primjer, toksična majka koja je sklona manipulacijama može se ponuditi da djetetu učini uslugu jer ima veći zahtjev koji treba od njega. Ako dijete njezin zahtjev odbije, toksična majka mogla bi ga emocionalno ucjenjivati, što na kraju rezultira njegovim popuštanjem da izbjegne daljnje svađe ili trzavice, objašnjavaju psiholozi.

Pročitajte više