Riječko rodilište uvodi poseban pregled vida kod novorođenčadi za prevenciju sljepoće

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEČKO rodilište je među prvim rodilištima u Hrvatskoj u kojem se provodi poseban pregled vida kod novorođenčadi kojim se preveniraju teže poteškoće s vidom, pa čak i sljepoća. Pretraga se provodi unutar 48 sati od rođenja djeteta te se izvodi pomoću posebnog uređaja, oftalmoskopa koji su riječkoj pedijatriji donirali Grobnički dondolaši u sklopu humanitarne akcije. Inicijativu su pokrenuli mladi liječnici pedijatri, a ova je pretraga postala dio rutinskog pregleda novorođenčadi, dok probir provode liječnici Klinike za pedijatriju, donosi Novi list.

Osim otkrivanja eventualnih poremećaja oka, cilj pretrage je donošenje konkretnih smjernica orijentiranih prema prevenciji, daljnjoj dijagnostici i liječenju urođenih očnih poremećaja, ali i poticanje daljnjih istraživanja.

''Test crvenog refleksa je jednostavna neinvazivna metoda koju poneke zemlje izvode tijekom redovnog kliničkog pregleda postnatalnog razdoblja, ali i kasnije dojenačke i dječje dobi. Abnormalni refleksi mogu dovesti do brze dijagnoze očnih poremećaja s potencijalno teškim posljedicama na vid, kognitivne funkcije pa čak i život pacijenta.

U te najučestalije abnormalnosti ubrajamo kongenitalni glaukom, kataraktu, retinoblastom, abnormalnosti vidnog živca, sistemske bolesti s očnim abnormalnostima i visoke refrakcijske greške'', rekla je predstojnica riječke Klinike za pedijatriju Iva Bilić Čače.

Pročitajte više