Rijetki fenomen: Blizanci mogu uzrokovati lažno negativan rezultat testa na trudnoću

Foto: Unsplash

TKO god pokušava začeti dijete, vjerojatno je dobro upoznat s kućnim testovima na trudnoću. U 99 posto slučajeva ovi jednostavni testovi urina nevjerojatno su točni. Ipak, ako se radi o višeplodnoj trudnoći (blizanci, trojke i dr.), moguće je dobiti lažno negativan rezultat testa na trudnoću.

Kako rade testovi na trudnoću?

Danas u trgovinama možemo pronaći različite vrste testova za trudnoću, ali svaki radi otkrivanjem razine humanog korionskog gonadotropina (hCG) u mokraći. Tijelo počinje proizvoditi ovaj hormon nakon što se embrij implantira u stijenku maternice, dakle, otprilike šest do deset dana nakon začeća.

"Većina kućnih testova za trudnoću može detektirati relativno niske razine hCG-a, zbog čega su neki testovi učinkoviti već tjedan dana prije izostanka mjesečnice", rekla je liječnica specijalizirana za porodništvo i ginekologiju Catherine Caponero.

Testovi na trudnoću su najtočniji ako se rade nakon izostanka menstruacije jer je tada hCG vjerojatno dosegnuo mjerljive razine.

Može li se dobiti lažno negativan test na trudnoću s blizancima?

Zapravo je moguće da blizanci (ili trojke, četvorke, itd.) uzrokuju lažno negativan test na trudnoću. To je zato što višeplodne trudnoće proizvode povišene razine hCG-a, a ako su dovoljno visoke, to može utjecati na rezultate.

"Kada je hCG previsok, može doći do nepravilnog omjera hCG-a i antitijela u testu za trudnoću", kaže dr. Caponero. "Ovo nadmašuje test za trudnoću i uzrokuje lažno negativan test." Taj se fenomen naziva "hook efekt" i vrlo je rijedak. Istraživanja pokazuju da se pojavljuje u manje od 2 posto negativnih testova na trudnoću, prema dr. Caponero.

Višeplodna trudnoća nije jedini uzrok ovog fenomena

Osoba također može dobiti negativan rezultat testa na trudnoću unatoč prisutnosti hCG-a u krvi. Primjerice, test može biti negativan ako osoba ima gestacijsku trofoblastičnu bolest, poput molarne trudnoće. 

"Gestacijska trofoblastična bolest je rijetka komplikacija koja se može dogoditi kada se jajašce i spermij ne spoje ispravno. To, nažalost, obično završi pobačajem", rekla je dr. Caponero za časopis Parents.

Drugi razlozi za lažno negativne testove na trudnoću

Većina čimbenika koji dovode do lažno negativnog rezultata su pogreške korisnika (ili, u nekim slučajevima, neispravnog testa). Do lažno negativnog rezultata može doći ako je test napravljen prerano nakon začeća, ako urin nije dovoljno koncentriran ili ako se upute ne slijede ispravno, navodi Caponero. Test za trudnoću kojem je istekao rok trajanja također može pokazati lažno negativan rezultat.

Dr. Caponero dijeli nekoliko drugih razloga za lažno negativne kućne testove na trudnoću. "Ako mislite da biste mogli biti trudni ili ako i dalje imate negativne testove na trudnoću, a vaša mjesečnica ne počinje, obratite se svom liječniku", savjetuje Caponero.

Dakle, blizanačka ili višeplodna trudnoća može rezultirati lažno negativnim testovima trudnoće zbog različitih bioloških procesa. Žene s višeplodnim trudnoćama trebaju biti svjesne te mogućnosti i konzultirati se s liječnikom za dodatne pretrage radi točnije potvrde trudnoće. 

Pročitajte više