Roditelji čija su djeca rijetko bolesna imaju ove tri navike

Foto: Pixabay

VIROZE, bakterijske infekcije, upale uha, zarazne bolesti... Sve su to stvari koje prije ili kasnije čekaju svako dijete, pogotovo kada jednom uđe u kolektiv. S obzirom na to da njihov imunitet tek jača, sasvim je normalno da se mala djeca češće razbole nego odrasli ljudi. Međutim, kako donosi Parenting, liječnici smatraju da određene navike roditelja imaju itekako velik utjecaj na dječji imunitet i vjerojatnost hoće li se razboljeti. U nastavku vam donosimo popis navika koje imaju roditelji čija su djeca rijetko bolesna.

Djeci poslužuju čistu, zdravu hranu

Hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na naše zdravlje pa je važno jesti dobru hranu kako bismo ostali zdravi. Isto tako, hrana je usko povezana ne samo s našim cjelokupnim zdravljem i dobrobiti već i s dobrim imunitetom. Konzumiranje namirnica koje nemaju dovoljno hranjivih tvari može rezultirati dugotrajnim slabijim unosom nutritivnih vrijednosti koje su djetetu potrebne za jačanje imuniteta te otpornosti. Liječnici objašnjavaju kako je upravo dobro uravnotežena prehrana koja zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg djeteta presudna kod jačanja njegovog tijela, iznutra i izvana.

Podučavaju djecu pravilnoj higijeni

Djeca koja redovito peru ruke, naročito prije svakog obroka, ne stavljaju prste u usta te izbjegavaju diranje po licu mnogo su rjeđe bolesna od onih mališana kojima roditelji nisu usadili ove higijenske navike. Roditeljima se preporučuje od najranije dobi usaditi higijenske navike koje će kasnije, pogotovo u vrtiću ili školi, primjenjivati sami.

Potiču djecu na svakodnevnu aktivnost

Vježbanje treba postati navika, a najbolje vrijeme za usađivanje navika je upravo u djetinjstvu. Djeca koja redovito vježbaju ne samo da se rijetko razbolijevaju, već i bolje spavaju, imaju bolji uspjeh u školi i bolje raspoloženje. Ali koja je točna veza između vježbanja i imuniteta? Kako donosi Parenting, vježbanje potiče cirkulaciju limfne tekućine koja nosi limfocite – bijele stanice koje se bore protiv bolesti i infekcija. Dakle, ako postanemo lijeni, ulijenit će se i naš imunološki sustav, što nas automatski čini sklonijima infekcijama.

Pročitajte više