Roditelji djece s visokim kvocijentom inteligencije pet stvari rade drugačije

Foto: Pexels

RODITELJI imaju ključnu ulogu u kognitivnom razvoju djeteta. Roditelji djece s visokim kvocijentom inteligencije često uključuju posebne strategije koje potiču intelektualni rast. Visoki kvocijent inteligencije pokazatelj je djetetovog potencijala za napredno učenje i sposobnost rješavanja problema. Dok genetika i okolišni čimbenici doprinose djetetovoj inteligenciji, učinkovite roditeljske prakse mogu značajno utjecati na djetetov IQ. Od tapšanja po ramenu do vrijednih nagrada za trud i rad, određene prakse mogu pomoći djeci da rastu i intelektualno i emocionalno.

Poticajno okruženje i mogućnosti učenja

Roditelji djece s visokim kvocijentom inteligencije prepoznaju važnost stvaranja stimulativnog okruženja, koje potiče znatiželju i ljubav prema učenju. Za početak, bogat izbor obrazovnih materijala i iskustava, od knjiga i obrazovnih igračaka do posjeta muzejima i znanstvenim centrima, pomaže u njegovanju zdravog odnosa s učenjem.

Roditelji potiču djecu da čitanjem i učenjem prošire svoje horizonte i prepoznaju svoje snage. Još jedan način povećanja djetetovog IQ-a je iskustvo praktičnog učenja. Provođenje znanstvenih eksperimenata ili sudjelovanje u edukativnim radionicama potiče rano zanimanje za STEM područja, koja su često povezana s višim razinama IQ-a.

Ohrabrenje i poticanje

Podržavajuće i ohrabrujuće roditeljstvo ključno je za njegovanje djetetova intelektualnog potencijala. Roditelji djece s visokim IQ-om pružaju poticajno okruženje u kojem se njihova djeca osjećaju ugodno dok slijede svoje interese. Roditelji slave postignuća svoje djece, bez obzira koliko mala bila, i daju konstruktivne povratne informacije kako bi ih usmjerili prema stalnom poboljšanju.

Pokazivanje da se naporan rad isplati

Roditelji djece s visokim kvocijentom inteligencije svojim primjerom pokazuju da prečaci dugoročno ne funkcioniraju. Oni djeci usađuju vrijednost napornog rada i truda pokazujući da se do postignuća dolazi predanošću. Ističu da ništa ne dolazi lako i bez truda.

Strpljivost

Ljudi, a osobito djeca, znatiželjna su bića. Kako djeca rastu, tako rastu i njihove misli. Kako se susreću s novim ljudima i stvarima, postavljaju sve više pitanja. Roditelji djece s visokim kvocijentom inteligencije pokušavaju odgovoriti na sva pitanja i protupitanja koja im se upućuju, a kada odgovor ne znaju ili nisu sigurni, traže vremena dok ne dokuče pravi odgovor.

Poticanje zdravog natjecanja i izazova

Roditelji djece s visokim kvocijentom inteligencije skloni su promovirati zdrave izazove i natjecanja. Primjerice, kod kuće nagrađuju dijete koje prvo pospremi krevet jer znaju da će to s vremenom dovesti do akademskog ili izvannastavnog natjecanja, a nagrada će biti izvrsnost, piše Times of India.

Pročitajte više