Roditelji opisali svoja iskustva: Dječji rođendani u izolaciji ne moraju biti dosadni

Foto: 123RF

PANDEMIJA koronavirusa je iz temelja promijenila živote većine nas, a na te promjene nisu imuna ni djeca.

Dok roditelji vježbaju socijalno distanciranje, djeca se suočavaju s razočaranjem zbog otkazanih školskih izleta i sportskih natjecanja, a mnogi i zbog otkazanih rođendanskih slavlja.

Naravno, sada su prioritet zdravlje i sigurnost, ali to ne znači da vaše dijete nikako ne treba obilježiti svoj rođendan. Zato je HuffPost zamolio svoje čitatelje da opišu kako su izgledali rođendani njihove djece u izolaciji.

"Naša kći je jučer proslavila sedmi rođendan. Mislili smo da će to biti razočaranje za nju zbog karantene, ali zahvaljujući trudu velikog broja ljudi, ona je ovaj rođendan proglasila najboljim ikad", napisala je Emilee Mooney.

Kako je otkrila, djevojčica je tog dana crtala kredom po kolnom prilazu, primila puno virtualnih zagrljaja od svojih prijatelja, odradila puno videopoziva te su joj mnogi otpjevali "Sretan rođendan". Dobila je i brojne čestitke u poštanskom sandučiću, a primila je i puno čestitki putem društvenih mreža. Nije nedostajalo ni poklona pa se ovaj rođendan pretvorio u cjelodnevnu zabavu.

"Zamolila nas je za logorsku vatru u dvorištu pa smo pekli sljezove kolačiće, a imali smo i rođendansku tortu", dodala je Mooney te je zaključila kako su blagoslovljeni brojnim prijateljima koji su se potrudili da joj ovaj dan bude zbilja poseban.

"Napravili smo vodopad od balona. Zalijepili smo plahtu na okvir vrata njihove sobe dok su spavali i napunili smo je balonima. Ujutro kada su otvorili vrata, svi baloni su popadali po njima", ispričala je mama Lyanne koja je to iznenađenje pripremala svojoj djeci i prije nekoliko godina, a njima je to i dalje jedno od omiljenih uspomena.

"Moj sin sutra slavi deveti rođendan, a prošlog tjedna je otkazana njegova zabava. Prijatelji su trebali prespavati kod njega. Pokušat ćemo mu učiniti taj dan posebnim od jutra bez obzira na okolnosti", otkrila je Sarah Cothren te dodala da svake godine djeci za rođendan sobu ispuni balonima pa to neće propustiti napraviti ni sada.

Mnogi roditelji su priznali da su svoju djecu utješili istim obećanjem - da će ovako rođendan obilježiti dva puta, jednom u karanteni na dan njihovog rođendana, a kada završi odredba o socijalnom distanciranju, i velikom proslavom s prijateljima.

Drugi su predložili da ispred svoje kuće stavite znak na kojem piše da vaše dijete slavi rođendan i da molite vozače da zatrube. 

Osim toga, mnogi su iskoristili mogućnosti moderne tehnologije pa su organizirali grupne videopozive kako bi prijatelji njihovog djeteta zajedno otpjevali "Sretan rođendan". Još jedna od dobrih ideja je i skrivanje poklona te organiziranje potrage uz rješavanje zagonetki.

Također, neke od predloženih opcija su organiziranje tematske proslave unutar vašeg doma pa se možete svi maskirati u omiljene likove slavljenika ili slavljenica, kao i dan rezerviran za gledanje filmova. Nadalje, dobra je ideja i kampiranje unutar kuće, kao i ispunjavanje slavljenikovih želja. Ako želi za doručak jesti sladoled, jedan dan u godini mu to možete i dopustiti.

Pročitajte više