Roditelji se četiri puta dnevno susreću s osudama te se većina osjeća neuspješno

Foto: Pexels

SEDAM od 10 roditelja priznaje da se ne osjećaju uspješno u ostvarivanju svojih roditeljskih dužnosti. Najčešći krivac za to su komentari i osuđivanja drugih ljudi.

Mame i tate obično čuju negativan komentar o svom roditeljstvu četiri puta dnevno, pokazalo je istraživanje provedeno na 2000 ljudi. Također je utvrđeno da su istospolni roditelji bili "najkritiziranija" skupina, a primjedbe su dobivali osam puta dnevno, što je duplo više od prosjeka.

Roditelji se najčešće moraju nositi s negativnim komentarima koje drugi ljudi šire njima iza leđa, nakon čega slijede osuđivački pogledi te šaputanja.

A kad je riječ o tome zašto su roditelji meta osuđivanja - popis se može činiti beskonačnim. Na prvom mjestu se nalaze osude zbog onog što kupuju za svoju djecu, a slijedi to kakva je osoba roditelj.

Iako ih najčešće osuđuju potpuni neznanci, negativne komentare često imaju i bake, djedovi, članovi uže obitelji, kao i bliski prijatelji. No, više od polovice roditelja vjeruje da je pandemija povećala razinu osuda koje dobivaju iz dana u dan. Samo četiri posto anketiranih putem OnePolla uspijeva se oduprijeti kritikama, dok se više od trećine osjeća manje samopouzdano i tužno zbog negativnih komentara. Osim tuge i manjka samopouzdanja, često se osjećaju anksiozno, ljutito, neuspješno, usamljeno i neugodno.

Istraživanje je naručio C&G baby club, koji je surađivao sa zvijezdom Love Islanda Camillom Thurlow u sklopu kampanje #LoveDontJudge. Riječ je o pokretu koji nastoji umanjiti osuđivanja i potaknuti veću podršku roditeljima, piše The Sun.

Pročitajte više