Roditelji uspješne djece najčešće dijele iste odgojne metode, provjerite koje su to

Foto: Shutterstock

NA USPJEH djece uvelike utječe roditeljstvo i način na koji se roditelji od malih nogu podučavaju djecu i usmjeravaju ih. Za roditelje mnoge uspješne djece smatra se da dijele određene zajedničke karakteristike koje se odnose na način i metode kojima odgajaju djecu. Ove karakteristike usmjerene su na emocionalni, društveni i intelektualni razvoj uz pružanje materijalne podrške.

Usredotočeni su na obrazovanje

Roditelji uspješne djece pridaju veliku važnost obrazovanju i od malih nogu usađuju svojoj djeci strast prema učenju. Aktivno sudjeluju u obrazovnom putu svoje djece, potiču njihovu znatiželju i stvaraju dinamično okruženje kod kuće. Potiču ih da istražuju sve što ih zanima kako bi stekli široko znanje. 

Postavljaju visoke standarde

Osim što su usredotočeni na obrazovanje, roditelji uspješne djece postavljaju visoke standarde i daju djeci korisne smjernice. Potiču ih da teže uspjehu i velikim stvarima u životu jer vjeruju u njihov potencijal. Pokazivanje povjerenja u djecu i postavljanje realnih ciljeva za njih može im pomoći da u budućnosti budu uspješni, prenosi The Times of India. 

Uspostavljaju odgovornost i disciplinu

Uspjeh se temelji na disciplini, a roditelji koji djecu ovu karakteristiku usađuju od malih nogu pomažu im da postanu uspješni. Roditelji mogu odrediti kućna pravila poput vremena za buđenje, vremena za večeru i vremena za igru. Uvođenje discipline pružit će temelje za snažnu radnu etiku i otpornost, usađujući djeci vrijednost odgovornosti i truda. 

Potiču ih da se bave izvannastavnim aktivnostima

Važno je da roditelji potiču ravnotežu u životu svoje djece. Osim učenja, trebali bi ih poticati i na bavljenje izvannastavnim aktivnostima, poput sporta, glazbe ili volontiranja. Ovakve dodatne aktivnosti naučit će djecu da imaju ispunjen dan i da vrijeme ne provode isključivo učeći, jer imaju priliku predahnuti dok rade nešto što ih zanima. 

Potiču razvoj emocionalne inteligencije

Razvoj socijalnih i emocionalnih sposobnosti kod uspješne djece glavni je prioritet roditelja jer emocionalna inteligencija predstavlja značajan prediktor uspjeha u životu, prenosi The Times of India. Njihova sposobnost pregovaranja u odnosima i suočavanja s izazovima s ustrajnošću i gracioznošću olakšana je njihovim podučavanjem empatije, samosvijesti i učinkovite komunikacije s drugima.

Predstavljaju dobar primjer

Djeca često oponašaju ono što čine njihovi roditelji. Primjer koji roditelji daju svojoj djeci može imati najveći utjecaj na njihova postignuća. Ovakvi roditelji djeci pokazuju kako živjeti ustrajno, časno i s optimizmom te potiču svoju djecu da sanjaju o visokim snovima i ostvare svoj puni potencijal tako da im budu uzori.

Potiču njihovu neovisnost

Djeca će cijeli život provesti u svojoj zoni udobnosti ako ih se od malih nogu ne potiče da ponekad malo riskiraju. Roditelji bi već u mladoj dobi trebali poticati djecu da rješavaju probleme i kritički razmišljaju. Također, trebali bi ih postupno učiti kućanskim poslovima, kuhanju, osobnoj higijeni i čišćenju, navikama od kojih će imati dugoročne koristi.

Roditelji uspješne djece potiču njihovo samopouzdanje i samostalnost te im omogućuju da sami pokušaju dokučiti kako riješiti problem, prije nego se oni umiješaju i riješe ga umjesto njih. 

Pročitajte više