Rumunjska će majkama osigurati besplatno psihološko savjetovanje nakon porođaja

Foto: Shutterstock

RUMUNJSKA je nedavno odobrila nacrt zakona prema kojem će žene koje su nedavno rodile imati pravo na besplatno psihološko savjetovanje. Do sada su ga mogle dobiti samo dok su bile u bolnici.

Inicijatori zakona, zastupnici iz oporbene stranke USR, kažu da je sadašnji sustav "nedovoljan jer se veliki emocionalni i psihološki izazovi javljaju u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta". Prema novom zakonu, žene će moći potražiti i dobiti pomoć u mjesecima nakon porođaja, a suglasnost je dala većina saborskih stranaka.

"Mnoge majke u tišini pate od postporođajne depresije i ne mogu si priuštiti terapiju. Mentalno zdravlje majke jednako je važno kao i fizičko zdravlje, a patnja se može prevladati jedino ako prestanemo ignorirati problem", izjavio je Filip Havarneanu, autor prijedloga zakona, a prenosi Romania Insider.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 13 posto rodilja pati od postporođajne depresije. Nedavne statistike organizacije Save the Children Romania otkrile su da je gotovo polovina majki mlađih od 15 godina u EU iz Rumunjske.

Pročitajte više