Savjetnik dijeli pet načina da popravite brak ako se udaljavate od supružnika

Foto: Shutterstock

Udaljavanje od supružnika može biti uobičajena pojava, osobito u današnjem ubrzanom i stresnom načinu života. Ipak, ulaganje truda ključno je za očuvanje zdrave i sretne veze. Stoga, ako osjećamo da se udaljavamo od partnera, važno je otvoreno razgovarati o svojim osjećajima.

Bračni savjetnik i terapeut, David McFadden, otkrio je još nekoliko koraka koje možemo poduzeti kako bismo popravili situaciju. Ovo su savjeti koje je istaknuo.

1. Prihvatite istinu

"Pomirite se s istinom o svom braku i nemojte se opteretiti razočaranjem. Vrijeme je da se suočite s činjenicom da se dogodilo nešto što niste mislili da će se dogoditi", rekao je McFadden za YourTango. Iako se ovo može činiti neugodnim, savjetnik kaže da je prihvaćanje istine važan prvi korak.

2. Otvoreno razgovarajte o tome

McFadden napominje da ovo nije vrijeme za svaljivanje krivnje. "Pristanite razgovarati o stanju vašeg braka. Razgovarajte o tome što nedostaje i kako se osjećate u vezi s tim. Možete doživjeti tugu, razočaranje, pa čak i šok jer se bliskost pogoršala. Normalno je i očekivano da se osjećate loše zbog gubitka nečeg tako važnog", dodao je.

3. Odlučite obnoviti zajednički odnos

U početnoj raspravi možda nećemo znati kako vratiti ono što smo izgubili. Međutim, savjetnik ističe: "Oba vaša života mogu biti toliko puna aktivnosti i odgovornosti da se čini da nema načina, vremena ili šanse za ponovnu izgradnju. Nemojte se iznenaditi ako se zadatak učini neodoljivim ili nemogućim. Nemate odgovore kako to popraviti, ali možete donijeti zajedničku odluku da to promijenite."

4. Stvorite cilj koji je realan vas oboje

"Ako oboje želite i trebate više vremena zajedno, ali su vam životi toliko puni aktivnosti, posla i drugih obaveza, trebat će vam vremena da napravite neke od promjena koje se trebaju dogoditi", kaže McFadden.

Tvrdi da se oboje moramo pomiriti s time da će možda trebati vremena da primijenimo neke promjene koje želimo. "Surađujte i budite čvrsti i dosljedni u svojim naporima za promjenom", objasnio je.

Dakle, ako su naši životi iznimno strukturirani i isplanirani unaprijed, trebamo se pripremiti i odvojiti vrijeme za uvođenje potrebnih promjena kako bismo omogućili više zajedničkog vremena.

5. Planirajte i implementirajte svoju strategiju o tome kako ići naprijed

Nakon što smo oboje odlučili preokrenuti stvari, sada je vrijeme da napravimo promjene. No, važno je da se ne razočaramo prerano dok provodimo svoju strategiju, jer za promjenu životnih obrazaca potrebno je vrijeme. 

"Ljubazno podsjetite jedno drugo ako vidite neko nazadovanje i ohrabrujte se kada vidite napredak. Brzo popravite svaku štetu kada se pojave stari uzorci. Zapamtite, isplati se ulagati u brak i raditi na njemu. Ako ste dosljedni, vidjet ćete pozitivne promjene", zaključio je McFadden.

Pročitajte više