Sedam loših navika koje bi djeca mogla pokupiti od roditelja

Foto: Unsplash

U SVOJIM ranim godinama života djeca većinu svojih navika stječu oponašanjem roditelja. Upravo zbog toga mnogi stručnjaci naglašavaju koliko je važno da roditelji paze što govore i kako se ponašaju kada su s djecom. Loše navike koje djeca mogu usvojiti mogu biti različite, a ovo su neke od najpoznatijih. 

Neorganizirano ponašanje

Djeca oponašaju stvari od malih nogu. Ako jedan od roditelja ima naviku bacati svoju odjeću na pod i ne pospremiti je na mjesto, i dijete bi to nesvjesno moglo početi raditi. U slučaju da se odmalena djecu ne nauči ili im se ne pokaže kako da ostanu uredni, njihova neorganiziranost može ih pratiti tijekom cijelog života, i u to u svim aspektima života, ne samo kroz razbacanu odjeću i neurednu sobu. 

Loša osobna higijena

Ako su roditelji oni koji odlaze spavati bez da su oprali zube, djeca bi mogla slijediti njihov primjer i imati problema s lošim oralnim zdravljem kasnije u životu. Redovito kupanje, mijenjanje donjeg rublja i njega kože navike su koje bi djecu trebalo podučiti vlastitim primjerom već u ranoj životnoj dobi, prenosi The Times of India. 

Psovanje i korištenje pogrdnih riječi

U mnogim situacijama kada djeca psuju ili koriste pogrdne riječi, najčešće su ih čuli upravo od roditelja. Djeca vrlo brzo i lako usvajaju sve oko sebe, a pogrdne riječi i psovke nisu ništa drugačije jer djeca ne razumiju značenje iza tih riječi. Zato bi roditelji trebali jako paziti kako se izražavaju pred djecom, kako bi njihov vokabular sadržavao pozitivne riječi. 

Izljevi bijesa

Puno roditelja se suočilo s izljevima bijesa svoje djece u trenucima kada im nisu dali nešto što su htjeli. Ovu naviku djeca mogu naučiti tako što vide da jedan od roditelja prisiljava drugog roditelja da nešto obavi, a kasnije to ponašanje pokušava kopirati i vidjeti hoće li mu se ispuniti želja. 

Pretjerano vrijeme ispred ekrana

Korištenje tehnologije je u današnje vrijeme gotovo neizbježno, ali bi se roditelji trebali pobrinuti da svojim primjerom ne pokazuju da je dobro previše koristiti uređaje. Ako djeca vide da roditelji stalno koriste pametne telefone, tablete, računala i druge uređaje, gotovo sigurno će i sami početi to raditi. 

Nezdrave prehrambene navike

Djeca najčešće konzumiraju onu hranu koju često jedu i njihovi roditelji. Roditelji su oni koji djecu upoznaju sa slatkim, brzom hranom i drugim namirnicama koje se smatraju nezdravima, pa je potrebno da roditelji naprave ravnotežu. Važno je u dječju prehranu uključiti različite hranjive namirnice, a nezdravu hranu im omogućiti u rijetkim situacijama, prenosi The Times of India.

Udaranje drugih ljudi oko sebe

Mnoga djeca su barem jednom udarila drugo dijete, no za one koji to često rade uzrok može biti ponašanje roditelja. Ako su djeca nakon lošeg ponašanje fizički ili verbalno kažnjena, to može imati suprotan učinak od onoga što roditelji žele. Fizičko kažnjavanje pokazuje djeci da je u redu udariti nekoga tko je pogriješio. 

Pročitajte više