Šest razloga zašto dijete nikada ne biste smjeli tjerati da pojede sve s tanjura

Foto: Pexels/Yan Krukov

RODITELJI se često žale da njihova djeca jedu poput ptica te rijetko pojedu ono što je na tanjuru. Kako obitelji igraju glavnu ulogu u stvaranju prehrambenih navika djece, važno je ne raditi pogreške koje će negativno utjecati na vašu djecu.

No, postoji nekoliko razloga zašto baš nikada ne biste trebali tjerati djecu da pojedu sve s tanjura:

1. Djeca možda neće dobiti priliku razviti zdrav odnos s hranom

Djeca moraju imati priliku razviti intuitivno jedenje i biti sposobna razumjeti kada su gladna i kada su sita. Da bi promovirali razvoj normalnog ponašanja u prehrani, važno im je da mogu odlučiti koliko žele jesti i da prestanu jesti u trenutku kada su njihovo tijelo i um u potpunosti zadovoljni.

2. Jelo postaje barometar uspjeha

Prehrana je prirodna i ne treba hvaliti mališane što dobro jedu. Kad to učinimo, postaju nesigurni. Još jedna pogreška koju roditelji mogu napraviti je grditi djecu kad nisu pojela sve sa svojih tanjura, što je također štetno za njihove prehrambene navike. Ako želite, možete verbalizirati postupke svog djeteta govoreći nešto poput: "Oh, vidim da nisi ni dodirnuo svoj ručak. Nešto nije u redu?".

3. Oduzimate djetetu kontrolu nad vlastitim tijelom

Divno je kad djeca također imaju tjelesnu autonomiju, omogućujući im da upravljaju onim što se događa s njihovim tijelima, baš kao i odrasli. I dok se trudimo da dijete jede dovoljno, mogli bismo se početi fokusirati na svoj autoritet, a ne na promicanje zdravih izbora hrane. Stručnjaci sugeriraju prakticiranje "podrške autonomiji" davanjem djeci sposobnosti da se sami reguliraju, donose odluke i stvaraju granice tijekom interakcija s hranjenjem.

4. Veza između tijela i mozga može postati slabija

Kad jedemo, mozak prima signale probavnih hormona, pojačavajući osjećaj sitosti. A kad roditelji ne dopuštaju djeci da slušaju svoj mozak, znanstvenici nas upozoravaju da bi to moglo uzrokovati dugoročne probleme. Prejedanje i kao posljedica toga pretilost kod djece povezana je s lošim kognitivnim funkcioniranjem.

5. Povećava rizik od pretilosti

Svako peto dijete pati od pretilosti, ali i od emocionalnih ucjena ili jednostavno bezumno stavlja hranu u usta. Studije su pokazale da je davanje djeci preobilnih objeda i poticanje da jedu više nego što žele uobičajeni uzrok prejedanja i prekomjerne tjelesne težine.

6. Djeca bi mogla početi mrziti zdravu hranu

Ako je iskustvo s hranom koju roditelji nude bilo negativno, tada postoji šansa da će dijete izbjegavati ovu vrstu hrane te postati izbirljivi. Zbog prirodnog straha od nepoznate hrane, normalno je da djeca isprva odbiju jesti neke proizvode, no kad odbijanje hrane naiđe na pritisak da jedu, velika je vjerojatnost da povezanost s ovim proizvodom neće biti pozitivna, a dijete može razviti averziju prema zdravoj hrani koju mu roditelji nude, piše Bright Side.

 

Pročitajte više