Šest zabavnih aktivnosti za djecu koje pozitivno utječu na rad i razvoj mozga

Foto: Shutterstock

NAKON kratkog odmora koji slijedi dolaskom iz škole, djeca bi trebala raditi neke aktivnosti kojima izoštravaju mozak, a koje mogu biti i vrlo zabavne. Te aktivnosti uključuju njihovu snalažljivost, kreativnost i potiču razmišljanje, a djeca će u isto vrijeme učiti i dobro se zabavljati.

Mozgalice

Zabavna opcija koju roditelji mogu odabrati su mozgalice koje će izazvati vještinu djece za rješavanje različitih problema. Roditelji djeci mogu dati zagonetke, logične mozgalice i slične opcije koje predstavljaju zabavan način za vježbanje i izoštravanje mozga.

Čitanje

Kad god mogu, roditelji bi trebali potaknuti djecu na čitanje, ili, ako njihova djeca vole čitati, biti njihova podrška i kupiti im nove knjige ili ih posuditi u knjižnici. Čitanje ne poboljšava samo vokabular i razumijevanje, već utječe na maštu i razvijanje vještine kritičkog razmišljanja. 

Puzzle

Slaganje puzzli zabavan je i odličan način za zaokupljanje pažnje djeteta i poticanje rada mozga, prenosi The Times of India. Puzzle pomažu u poboljšanju koncentracije, pamćenja i kognitivnih vještina, dok se djeca istovremeno zabavljaju sastavljajući i pronalazeći potrebne dijelove slagalice. 

Kreativne aktivnosti

Jedan od najboljih načina kako djeca mogu pokazati kreativnost jest slikanjem ili crtanjem. Bilo da izrađuju remek-djelo slikanjem ili stvaraju nešto jedinstveno pomoću plastelina ili gline, ove aktivnosti pomažu u razvoju motorike, kreativnosti i sposobnosti rješavanja problema.

Društvene igre

Društvene igre nisu samo zabavne, već su i odlične za rad i razvoj mozga. Većina društvenih igara od igrača zahtijeva strateške vještine, kritičko razmišljanje i donošenje odluka, čime pomažu djeci da razviju važne kognitivne vještine dok se igraju.

Kvizovi

Rad mozga kod djece roditelji mogu potaknuti i različitim kvizovima. Napravite popis od 20 pitanja o raznim temama, poput znanosti, povijesti i geografije, te pogledajte na koliko mogu točno odgovoriti. Potrudite se da ova pitanja budu raznolika i vezana uz gradivo koje su učili u školi. Ako djeca ostvare odličan rezultat, možete ih nagraditi.

Pročitajte više