Šestogodišnjakinju dva dana držali u mentalnoj instituciji bez znanja roditelja

Foto: YouTube screenshot/CBS News

ŠESTOGODIŠNJAKINJA iz Floride provela je dva dana u instituciji za mentalno zdravlje bez pristanka njezine majke nakon što je navodno dobila napadaj bijesa u školi, rekao je odvjetnik obitelji u priopćenju za medije. Dijete je navodno prisilno stavljeno na antipsihotike u instituciji, također bez znanja i pristanka njezine majke Martine Falk.

Obitelj djevojčice sada preko odvjetnika zahtijeva odgovore od osnovne škole Love Grove u Jacksonvilleu za navodni incident koji se dogodio. Prema informacijama koje zasad imaju, a dobili su ih u školi, djevojčica Nadia navodno je u jednom trenutku dobila napadaj bijesa i počela bacati stolice po učionici, zbog čega je pozvan školski psiholog. Psiholog je zaključio da Nadia, koja ima dijagnosticiran ADHD, treba liječničku pomoć i iskoristio je svoje pravo prema zakonu iz 1971. godine (takozvani Baker Act) da sam pozove hitnu pomoć i bez znanja i suglasnosti roditelja djevojčicu pošalje u instituciju za mentalno zdravlje.

Martina Falk, koja je pred novinarima briznula u plač, rekla je na konferenciji za medije da nakon incidenta djevojčica nije sposobna reći što joj se ondje događalo i da samo povremeno kaže neki detalj vezan za incident.

Kamera s uniforme policajca koji je pomagao u asistiranju pri prebacivanju Nadie iz škole u instituciju pokazuje da je djevojčica mirno izašla iz škole i bez problema slušala sve upute starijih. Iako je policajac koji je komunicirao s Nadiom izjavio novinarima da se djevojčica ponašala vrlo pristojno, u službenom policijskom izvješću stoji da su djelatnici škole naveli da ih je djevojčica fizički napadala, uništavala školsku imovinu i bez kontrole trčala po školi.

Tracy Pierce, predstavnica javnih škola u okrugu Duval, u kojem se nalazi i Nadijina škola, na upit novinara izjavila je da odluka da se Nadiu prebaci u instituciju za mentalno zdravlje nije došla ni od djelatnika škole ni od policije. Psiholog koji je donio odluku zaposlenik je pružatelja usluge kojeg je grad zaposlio na javnom natječaju, a koji i dalje stoji iza svoje odluke.

"Policajci koji su došli po prijavi nisu bili prisutni tijekom događaja zbog kojih je škola pozvala psihologa. Isto tako nisu bili prisutni ni kada je psiholog komunicirao s djevojčicom i radio procjenu njezinog psihofizičkog stanja", rekla je Pierce i dodala: "Učenica je bila mirna kada su je izvodili iz škole, ali u tom trenutku je već psiholog, prema zakonu koji mu to omogućuje, na temelju razgovora s djevojčicom donio odluku."

Prema Pierce, škole u okrugu traže pomoć navedenog pružatelja usluga kada učenici iskazuju ponašanje koje može biti opasno po njihovo zdravlje ili po zdravlje okoline. Postoji procedura po kojoj se u nekoliko koraka pokušava smiriti situaciju prije nego što se pozove psiholog, a roditelje se obavijesti istog trenutka kada psiholog donese odluku da bi dijete trebalo biti prebačeno u određenu instituciju. Pružatelj usluga, kojeg su novinari također tražili za službeni komentar incidenta, još uvijek nije dao odgovor.

Pročitajte više