Set legića koji prikazuje groblje, pogrebnu povorku i kosture djecu uči o smrti

Foto: Bestattungsmuseum

SMRT je tema o kojoj mnogi ne vole razgovarati, a posebno je osjetljiva kad su u pitanju djeca. Nedostatak komunikacije, prihvaćanja i pripreme za smrt može dodatno otežati proces tugovanja i u djeci pobuditi nesigurnost oko toga kako bi se trebala ponašati i osjećati u slučaju smrti bliske osobe. 

Djeca ponekad ne mogu shvatiti sam pojam smrti i zbog toga ih gubitak voljene osobe može snažnije pogoditi. Međutim, njihovi znatiželjni umovi koji ne znaju osuđivati ne poznaju stigmu koju je društvo izgradilo oko tog problema. Oni imaju priliku, u iskrenom i otvorenom okruženju, naučiti i shvatiti procese kao što su smrt, žalost, sprovod i kremiranje, a tako mogu samo biti bolje pripremljeni za događaje koji će ih kasnije u životu zadesiti.

Bestattungsmuseum, Muzej sahrane na čuvenom glavnom bečkom groblju, odlučio je pomoći svojim mlađim posjetiteljima da bolje razumiju ova teška pitanja pa su predstavili set Lego kockica koji se temelji na mračnim pogrebnim temama.

“2016. smo osmislili prvi set od Lego kockica koji prikazuje povijesni tramvaj koji je dovozio mrtva tijela na bečko centralno groblje, a korišten je u Beču između Prvog i Drugog svjetskog rata. Ovaj tramvaj je bio namijenjen kolekcionarima, a onda smo napravili i kamion i povijesnu mrtvačnicu”, izjavio je glasnogovornik muzeja dr. Florian Keusch za Bored Pandu.

Bečko groblje je jedno od najvećih na svijetu. U njemu se nalazi 330 tisuća grobova raspoređenih na 590 hektara, a ovdje su pokopana i neka slavna imena poput Beethovena i Straussa. 

“2018. smo počeli razmišljati o novim proizvodima od legića. Nekoliko klijenata nas je pitalo mogu li sa sobom na pogreb djeda povesti dijete ili kako pomoći djetetu koje tuguje. Htjeli smo pomoći djeci da prevladaju tugu. Tako smo napravili krematorij, groblje s bagerima, obitelj koja žaluje i kostur”, dodaje dr. Keusch.

U proces su uključili i Bečko udruženje psihoterapeuta i osigurali da proizvod bude koristan za terapiju s djecom, kao i roditeljima s djecom koja pate zbog gubitka voljene osobe. 

Vijest o pomalo morbidnim Lego setovima je privukla interes javnosti, što dr. Keusch smatra pozitivnim.

“0,00001 posto ljudi je bilo zgroženo jer su samo pročitali naslov. Napravila ih je austrijska tvrtka, izradili smo ambalažu i upakirali priručnik. To nije službeni Lego proizvod”, navodi dr. Keusch.

U prodaji se nalaze tri seta, a cijene im se kreću od 50 do 90 eura. Može se birati između groblja s nadgrobnim spomenicima, grobnicama, bagera i postolja na kojem se nalazi i krematorij u koji se mogu umetati kovčežići.

Ako ste zainteresirani za igranje uloga, može se kupiti set koji uključuje pogrebnu povorku i tugujuću obitelj s ocem, majkom, djetetom, umrlu osobu i kostur.

Pročitajte više