Škole počele pooštravati pravila u vezi cijepljenja djece

Foto: Unsplash

KAO odgovor na dvije nedavne epidemije ospica u SAD-u, škole u Seattleu i Washingtonu podigle su razinu traženog procijepljenja među učenicima. Odgovorne institucije sada preporučuju poseban raspored cijepljenja za djecu kao najbolji način da svoje dijete osigurate od opasnih bolesti poput ospica, zaušnjaka i rubeole. Uz cijepljenje protiv ovih bolesti, u nekoliko intervala djecu se cijepi protiv difterije, tetanusa, dječje paralize i vodenih kozica.

No, zaključno s 5. prosincem prošle godine, 1276 slučajeva ospica zabilježeno je u 31 državi u SAD-u. Budući da je to najviši broj oboljelih još od 1992. godine, mnoge države su trenutno u procesu donošenja novih zakona vezanih za cijepljenje djece, a među prvima su to obavili Washington i Seattle.

U Washingtonu, kao zadnjoj državi koja je izmijenila zakon o cijepljenju i pooštrila ga, svi učenici i studenti sada moraju biti cijepljeni ili se neće moći vratiti na nastavu početkom 2020. godine. Dokaze o cijepljenju moraju dostaviti najkasnije do 8. siječnja, a sva ona djeca koja do navedenog datuma isto ne naprave na nastavi će se voditi kao neopravdano odsutna. U trenutku kada dijete obavi cijepljenje, ti izostanci će se opravdati i moći će normalno nastaviti ići na nastavu.

Seattle s druge strane, u želji da ubrza proces cijepljenja, nudi besplatna cjepiva za sve javne škole na nekoliko datuma zaključno s 3. siječnja. Obje države napravile su izmjene u postojećim zakonima kojima su iz teksta izbacile mogućnost necijepljenja za onu djecu koja iz vjerskih ili filozofskih razloga to nisu željela napraviti. Seattle i Washington prošle godine bilježe dvije epidemije ospica, jednu koja je trajala od siječnja do svibnja i drugu u kolovozu, a ukupni broj zaraženih prema Državnom uredu za zdravstvo u Washingtonu bio je najviši od 1990. godine.

Komplikacije vezane za ospice uključuju upalu pluća koju na dvadesetero djece dobije jedno i koja je ujedno najčešći uzrok smrti kod male djece. Također, na uzorku od 1000 djece jedno do tri djeteta koja se zaraze ospicama umrijet će od respiratornih ili neuroloških komplikacija. Problem necijepljenja djece postao je toliki da ga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila na listu 10 najvećih prijetnji zdravlju u 2019. godini. Sada se u SAD-u nadaju da će, potaknute ovim primjerima, i ostale savezne države promijeniti legislative. U najavi su već promjene u Kaliforniji, New Yorku, Maineu, Zapadnoj Virginiji i Mississippiju.

Pročitajte više