Slavne mame progovorile o postporođajnoj depresiji i poručile: "Niste same"

Foto: 123RF

TIJEKOM trudnoće žene prolaze kroz emocionalni vrtuljak snažnih osjećaja, a nakon rođenja djeteta to neće odmah prestati. Žene mogu biti zabrinute, osjećati nemoć, a s druge strane mogu imati pojačanu potrebu za ljubavi i pažnjom, što može rezultirati jako zbunjujućim i frustrirajućim razdobljem u životu.

Jako je važno znati prepoznati znakove postporođajne depresije i reagirati na vrijeme da se to kasnije ne bi pretvorilo u veliki problem.

Također je važno razlikovati postporođajnu depresiju od "baby bluesa".

 "Baby blues" traje samo nekoliko dana do najviše dva tjedna od rođenja djeteta.

Simptomi koji obilježavaju to razdoblje su promjene raspoloženja, anksioznost, tuga i plač, smanjena koncentracija te problemi s apetitom i spavanjem.

Postporođajna depresija traje duže vrijeme i većeg je intenziteta. Simptomi se obično razvijaju unutar par tjedana nakon rođenja djeteta i mogu trajati do godine dana.

To stanje karakteriziraju promjene raspoloženja i depresija te pojačan plač, poteškoće u povezivanju s djetetom, gubitak apetita ili pretjerivanje u hrani, nesanica i previše spavanja i gubitak energije, strah da niste dobra majka, osjećaj bezvrijednosti, srama i krivnje, umanjena sposobnost razmišljanja, koncentracije ili donošenja odluka, nemir, teška tjeskoba i napadi panike, misli o nanošenju ozlijede sebi ili djetetu te ponavljajuće misli o smrti i samoubojstvu.

Važno je znati kako niste jedini kojima se ovo događa i čak su se neke slavne mame oglasile o svojim iskustvima, prenosi People.

Serena Williams

"Iskreno, ponekad i dalje mislim da se moram nositi s tim. Mislim da ljudi o tome trebaju više razgovarati jer je to gotovo kao četvrto tromjesečje, to je dio trudnoće. Sjećam se jednog dana kada nisam mogla naći Olimpijinu bočicu i toliko sam se uzrujala da sam počela plakati. Htjela sam biti savršena za nju", rekla je Serena.

Alyssa Milano

Alyssa je napisala esej za Time o postporođajnoj depresiji u kojem je opisala da je imala isplaniranu cijelu trudnoću i plan porođaja, ali u praksi se sve izokrenulo, što je kod nje izazvalo tjeskobu i postporođajnu depresiju.

"Prve noći, nakon što smo se vratili iz bolnice, doživjela sam prvi napadaj panike. Osjećala sam se kao da sam već razočarala svoje dijete. Potražila sam pomoć i sada vidim koliko je važno da se o postporođajnoj depresiji češće priča."

Adele

"Imala sam stvarno lošu postporođajnu depresiju nakon što sam rodila sina i to me jako uplašilo. Osjećala sam se nespremnom i neiskusnom za sve što se događa. Osjećala sam se kao da sam donijela najgoru odluku u svom životu."

Sarah Michelle Gellar

"Volim svoju djecu više od svega na svijetu. Ali poput mnogih žena, i ja sam se borila s postporođajnom depresijom nakon što mi se rodilo prvo dijete. Potražila sam pomoć i sada je svaki dan najbolji poklon koji sam ikad mogla dobiti. Oni koji trenutno prolaze kroz to, znajte da niste sami i da će to sve proći", rekla je Gellar.

Pročitajte više