Starije majke su bolje majke, tvrde danski znanstvenici

Foto: 123RF

PSIHOLOŠKA zrelost starijih majki ima pozitivan utjecaj na razvoj djeteta, pokazalo je istraživanje danskog Aarhus sveučilišta.

Ono je također pokazalo da je manja vjerojatnost da će starije majke kazniti i koriti svoju djecu tijekom odgoja te da djeca u dobi od sedam do 11 godina imaju manje bihevioralnih, socijalnih i emocionalnih poteškoća.

Istraživači su ispitali odnose 4.741 majke i njihove djece, a studija je pokazala da su dobrobiti starijih mama vidljive sve do adolescentskog perioda. Tako su djeca starijih majki bila verbalno i društveno sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe, bez obzira na socijalni status, obrazovanje i druge slične faktore. 

"Znamo da ljudi postaju mentalno fleksibilniji s godinama te su tolerantniji prema drugima i emocionalno zreliji. Ovaj način roditeljstva stoga može doprinijeti pozitivnoj psihosocijalnoj okolini koja utječe na djetetov odgoj", kazao je autor studije Dion Sommer.

Studije su također pokazale kako starije žene napreduju bolje na početku majčinstva jer su manje zabrinute, imaju općenito pozitivniji stav o roditeljstvu i djeci. 

Iako u priopćenju ove studije nije navedena točna dobna granica za starije majke, slična istraživanja su ih definirala kao žene koje imaju više od 35 godina.

 

Pročitajte više