Što roditelji trebaju znati o bolesti šaka, stopala i usta

Foto: Shutterstock

DJECA vrtićke dobi često doma dolaze s vrlo zaraznom bolesti šaka, stopala i usta. Uzročnik bolesti je Coxsackie virus, ali roditelji ne moraju biti uznemireni.

"U osnovi je to virus, poput prehlade. Ljudi se izbezume, ali nema razloga za paniku", kaže njujorška pedijatrica Denna Blanchard za Today. 

Uobičajeni simptomi ove bolesti su groznica, gubitak apetita, grlobolja, glavobolja, razdražljivost, bolni i crveni mjehurići na jeziku, desnima i unutarnjoj strani obraza, kao i crveni osip praćen mjehurićima na rukama i stopalima (otuda i naziv). Simptomi se obično javljaju tri do šest dana nakon kontakta s virusom. 

"U pravilu osip ne svrbi, ali i to se može dogoditi kod starije djece", ističe Blanchard. 

Pod najvećim rizikom od zaraze su djeca jer ne peru ruke i ne drže prste podalje od usta i nosa. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, virus se može širiti putem respiratornih izlučevina, poput sluzi i sline, koje nastaju kada djeca kašlju, kišu ili govore. Također, moguće je zaraziti se dodirom tekućine iz mjehurića. Kod kuće zato treba dezinficirati površine koje zaražena djeca dodiruju. 

Osoba s bolesti šaka, stopala i usta najzaraznija je u prvom tjednu bolesti, obično prije nego što počne pokazivati simptome. Kao i kod drugih uobičajenih dječjih virusa, sprječavanje širenja gotovo je nemoguće, a podučavanje djece pravilnom, temeljitom pranju ruku od malih nogu je najbolja obrana.

Dr. Blanchard kaže da su rijetki slučajevi zaraze među odraslom populacijom, ali nisu nemogući. 

"Budući da se radi o virusu, liječenje je simptomatsko. Većini djece je bolje nakon tjedan dana. Treba odmarati kod kuće, a ibuprofen može pomoći kod groznice. Također, potaknite unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Sladoled može ublažiti bol u ustima i grlu", dodaje liječnica. 

Iako se to ne događa svima, virus može zaustaviti ili usporiti rast noktiju. Simptomi koji zahvaćaju nokte mogu se pojaviti od dva do šest tjedana nakon početne infekcije i obično su bezbolni. Još jedna uobičajena nuspojava je ljuštenje kože na rukama i nogama otprilike tjedan ili dva nakon infekcije, što se može ublažiti hidratantnom kremom.

Liječničku pomoć potražite ako dijete ima teškoća s gutanjem pa konzumira manje tekućine. Tada je pod rizikom od dehidracije, poručuje dr. Blanchard.

Pročitajte više