Stručnjaci zaključili: Ljuljačke su savršeno sredstvo koje će vaše dijete naučiti - svašta!

Foto: 123rf

SVAKO dijete zaslužuje ljuljačku, odnosno - svako dijete zaslužuje barem dvije ljuljačke - za sebe i svog para. Stoga ako imate dvorište i u planu vam je postavljanje ljuljačke za svoje dijete, ne zaboravite da je u pravu uvijek slađe. Zapravo, ne samo slađe - kažu stručnjaci - u paru je bolje jer će tako djeca, kroz igru, naučiti svašta. Prvenstveno - kako biti kooperativnija, kako bolje surađivati i biti bolji timski igrač. I sve to zbog para ljuljački. 

O tome su naime raspravljali stručnjaci sa Sveučilišta u Washingtonu 

I sve to zbog para ljuljački. Naime - nema klinca koji se ne voli ljuljati, to nam je svima jasno, no manje je poznato da upravo ljuljačke imaju puno važniju ulogu u razvoju djece od običnih penjalica i tobogana. I to zbog ritmičkih, sinkroniziranih pokreta koje dijete mora naučiti da bi se znalo ljuljati te da bi naknadno moglo u paru, usporedo s drugom djecom, uživati u toj igri u kojoj zapravo nesvjesno uče. 

U studiji je to pojašnjeno time da djeca kada se ljuljaju jedno pored drugog, pokušavaju uhvatiti pokret, pokušavaju se sinkronizirati s drugim djetetom i samim time i jedno i drugo dijete zapravo bude u sebi onaj osjećaj zajedništva. Eto, sada se ljuljamo zajedno, trudimo se ljuljati se isto, i tako nastaje jedna nevidljiva veza njih dvoje zajedno, čak i ako se u životu nisu nikada vidjeli. I tako ne samo da djeca počinju gajiti neke osjećaje prema tom drugom nepoznatom djetetu, ono time zapravo uči lakše se poistovjetiti s drugima, brže otkriti njihove zajedničke točke (jednu već imaju zar ne, a često je ta "jedna" najvažnija), i tako lakše ohrabruju sami sebe na suradnju s drugima, a sve to vodi i puno lakšem rješavanju problema u budućim zadacima, posebno kada će im trebati dodatna ruka, ili će se trebati obratiti nekome za pomoć. 

I sve to od običnog ljuljanja u paru - u parku ili na dvorištu. Pa stoga ako je riječ o dvorištu, gdje ima mjesta za jednu ljuljačku, pronađite ga za još jednu. Jer ljuljanje u paru nije samo ljepše, očito je i puno bolje za vaše dijete. 

 

Pročitajte više