Stručnjakinja objasnila kako prepoznati spremnost djeteta za vrtić i kako mu pomoći

Foto: Shutterstock

RODITELJI moraju proći određene prekretnice sa svojom djecom, a na njih se teško pripremiti. Ti trenuci mogu dovesti do toga da se osjećate izolirano, pod stresom, pa čak i potpuno kaotično. No, toliko je trenutaka u roditeljstvu u kojima je priprema ključna. To može napraviti razliku u svijetu i za vas i za vaše dijete.

Spremni za vrtić?

Polazak u vrtić prekrasna je prekretnica i za djecu i za odrasle. Djeca uče biti neovisnija i osjećaju se kao dio školske zajednice. Napreduju i konzumiraju informacije brzim tempom. Bez obzira na vašu situaciju, važna prekretnica početka vrtića otvara put učenju i rastu za vaše dijete u godinama koje dolaze. Ali kako znati da su spremni?

Svladavanje osnova

Odgajatelji ne smatraju da vaše dijete treba doći u vrtić i oduševljavati znanjem nekih vještina ili činjenica, ali svladavanje nekih stvari moglo bi pomoći vašem mališanu da se snađe i prilagodi pravilima i programu vrtića.

Učenje novih vještina

Erin Fuschetti, odgojiteljica u vrtiću u New Jerseyju, elaborira ovu kritičnu točku: "Najveća stvar koju tražim kod djece kada su spremna za polazak u vrtić je njihova želja za učenjem novih vještina. Kada je dijete uzbuđeno i željno učenja, ono će uistinu izvući maksimum iz vrtića."

Dobro ponašanje

Jedan od najvažnijih aspekata spremnosti za vrtić su one suptilne vještine koje pomažu vašem djetetu da bude najbolja verzija sebe. Ove vještine pomoći će vašem djetetu da stekne prijateljstva, da bude dobar prijatelj drugima i da pokaže poštovanje prema okruženju za učenje i odgoj.

Pročitajte više