Studija: Mame koje zarađuju više od očeva preuzimaju i više kućanskih poslova

Foto: Shutterstock

NOVA studija je pokazala da mame zapravo preuzimaju više kućanskih poslova kada zarađuju više od svojih muževa zbog svojevrsnog učinka "tradicionalizacije".

Studija objavljena u časopisu Work, Employment and Society razmatrala je kako rodno uvjetovani kućanski poslovi i prihodi supružnika utječu na podjelu roditeljskih i kućnih obveza. Bila je to opsežna studija koja se odvijala tijekom 18 godina, od 1999. do 2017., promatrajući ukupno 6643 heteroseksualna para s dvama primanjima.

Vodeća autorica Joanna Syrda, profesorica na Sveučilištu Bath School of Management sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebno se usredotočila na to kako roditeljstvo može utjecati na uloge u kućanstvu. To što je Syrda pronašla bilo je iznenađujuće.

Čini se da se, što se razlika u plaćama u odnosu na spol više smanjuje, širi jaz u kućanskim poslovima. Iako parovi bez djece u studiji nisu doživjeli nikakvu promjenu u svojoj podjeli kućanskih poslova bez obzira na to koliko supružnici zarađivali, isto nije vrijedilo za mame i tate. Što su mame zarađivale više novca, to su više kućanskih poslova obavljale.

"Učinak tradicionalizacije"

"Iako bi roditeljstvo teoretski moglo potaknuti učinkovitiju podjelu rada, smatram da ima tradicionalizirajući učinak, a kućanski poslovi roditelja pokazuju značajnu neutralizaciju rodne devijacije, dok je podjela kućanskih poslova parova bez djece neovisna o relativnom prihodu", napisala je Syrda.

Studija je otkrila da su se kućni poslovi majki smanjili s 18 na 14 sati tjedno kada su u početku počele zarađivati, ali nakon što su premašile muževu plaću, te su sate vratile na 16 sati tjedno.

Njihovi su muževi u prosjeku radili kućanske poslove šest do osam sati tjedno kada su zarađivali više od svojih žena, ali ti su sati opali nakon što ih je žena nadmašila u primanjima.

"Smatramo da žene koje više zarađuju to kompenziraju obavljanjem više kućanskih poslova", rekla je Syrda za The Washington Post. "Ne kada žene zarađuju više od svojih muževa, već kada majke zarađuju više od očeva. Čini se da roditeljstvo ima taj tradicionalni učinak."

Ta se neobična pojava objašnjava tako da se smatra da, u trenutku kad se tradicionalne uloge u kućanstvu dovedu u pitanje (u vidu ženine veće plaće), postoji podsvjesni pokušaj da se vrate na tradicionalne uloge majki, objasnila je ekonomistica Misty L. Heggeness za The Washington Post.

Pročitajte više