Studija pokazala što utječe na poboljšanje jezičnih vještina djece predškolske dobi

Foto: Shutterstock

RAZGOVOR o prošlosti s djecom može utjecati na poboljšanje njihovih jezičnih sposobnosti, pokazuje nova studija. Istraživači su otkrili da prisjećanje i razgovaranje o događajima iz prošlosti upoznaje djecu predškolske dobi s visokokvalitetnim govorom, koji je jednako dobar ili bolji od čitanja knjiga ili igranja s igračkama.

Profesorica psihologije, Erika Hoff, sudjelovala je u ovom istraživanju i za Health Day rekla da ovakve razgovore "karakteriziraju duže i složenije rečenice nego razgovor u mnogim drugim okruženjima". Istraživanje je nedavno objavljeno u Journal of Applied Developmental Psychology. 

Razgovor o prošlosti s djecom pokazao najbolje rezultate

Za potrebe istraživanja promatrani su danski roditelji koji su komunicirali sa svojom djecom u dobi od tri do pet godina i razgovarali o prošlosti, čitali knjige ili gradili LEGO kocke. Analiza transkripata razgovora u te tri aktivnosti otkrila je kako se roditeljski govor razlikuje u svakoj od njih, kao i koliko su djeca pričala u odnosu na roditelje.

Rezultati su pokazali da je razgovaranje o prošlosti i "dobrim starim danima" dovelo do kvalitetnije komunikacije i govora od strane roditelja, koji je jednako dobar kao i onaj povezan uz čitanje knjiga. Kada je u pitanju usporedba između razgovora o prošlosti i igre s igračkama, razgovor o prošlosti imao je bolje rezultate i potaknuo više komunikacije s dječje strane.

Zaključno, studija pokazuje da je aktivnost koju roditelji i djeca dijele ključna kada su u pitanju jezične vještine i izražavanje djece. Hoff ističe da nije važno samo provoditi vrijeme s djecom. "Sugerirala bih roditeljima da nije važno samo provoditi vrijeme s djecom, važno je i ono što radite dok provodite vrijeme s njima."

Smatra da roditelji uvijek trebaju moći izdvojiti vrijeme za razgovor s djecom. "Dobro je izdvojiti malo vremena za razgovor", istaknula je Hoff i dodala: "Ako volite čitati knjige, čitajte knjige. Ako biste radije razgovarali o planiranju budućnosti ili pričali o prošlosti, učinite to. Nađite vremena za razgovore sa svojom djecom", prenosi Health Day.

Pročitajte više