Suprug Serene Williams objasnio zašto zagovara porodiljni dopust za očeve

Foto: EPA-EFE

BORBOM za univerzalni plaćeni roditeljski dopust u Americi dominiraju žene. Stoga su uglavnom žene one koje su prečesto prepuštene biranju između oporavka i primjerene brige za novorođenče ili plaće. To je izbor koji bi malo tko želio napraviti, a ipak ogromna većina novopečenih mama dovedena je u taj položaj i pati zbog toga.

Naime, muškarci također imaju koristi od plaćenog roditeljskog dopusta. Provođenje vremena s djetetom i partnerom u prvim danima može dugoročno imati psihološke, fizičke, pa čak i profesionalne koristi. Plaćeni dopust trebao bi biti i njihova borba.

Ohanian je veliki zagovornik plaćenog porodiljnog dopusta za očeve

CNN je razgovarao s Alexisom Ohanianom, suosnivačem Reddita i bivšim izvršnim predsjednikom, osnivačem Seven Seven Six i suprugom profesionalne tenisačice Serene Williams. Sada zagovornik plaćenog dopusta, Ohanian je govorio o tome zašto je dopust dobar za muškarce.

"Nisam odrastao s mlađom braćom i sestrama, nikad nisam bio u blizini neke bebe, niti sam zamišljao da budem u njezinoj blizini, a tako je bilo sve dok nisam postao tata. Porodiljnim dopustom stekao sam samopouzdanje koje mi je potrebno u odgoju djece.

Sada, čak i kod 4-godišnjaka, vidim učinke toga i na najsuptilnije načine jer znam da smo uspjeli proći kroz to prvo razdoblje zajedno. S obzirom na to rano iskustvo, svaki od budućih problema čini se mnogo lakše rješivim, jer sam uspio razviti samopouzdanje koje inače nikada ne bih dobio", rekao je.

Neprocjenjivo iskustvo

"Tako sam zahvalan na činjenici da sam mogao provoditi vrijeme ne samo s našom bebom već i biti uz svoju suprugu. To je bilo neprocjenjivo. Ali opet, čak i ako sve prođe sjajno, ti prvi tjedni su period u kojem razmišljate kako će život sada funkcionirati i koje su vaše nove rutine.

Da dobijete malo više vremena da provedete zajedno, da budete podrška i da budete u stanju istinski suosjećati jedno s drugim. I dalje je jako teško, ali uzimanje roditeljskog dopusta pomaže vam da dobijete najbolju priliku za dobar početak. Plaćeni dopust isplaćuje dividende godinama i godinama i godinama koje dolaze."

Pročitajte više