Svađanje s braćom i sestrama djecu čini boljim osobama kasnije u životu

Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJE Sveučilišta u Cambridgeu otkrilo je da zdrava doza rivalstva među braćom i sestrama može imati prednosti za mentalni i emocionalni razvoj djece, kao i za usvajanje važnih socijalnih vještina.

Petogodišnje istraživanje bilo je usmjereno na kognitivni i socijalni razvoj djece stare između dvije i šest godina. 

Znanstvenici su promatrali 140 djece i došli do iznenađujućih rezultata. Pokazalo se da braća i sestre itekako pozitivno utječu na rani razvoj, čak i ako je veza između njih temperamentna.

Iako kontinuirano suparništvo među braćom i sestrama može dovesti do problema u izgradnji odnosa i problema s ponašanjem kasnije u životu, blaži oblici mogli bi biti korisni za zdravo djetinjstvo.

“Ako su djeca borbenija i svađaju se te raspravljaju, uče složene lekcije o komunikaciji i suptilnosti jezika. Što se više uzrujavaju, to više uče o reguliranju svojih osjećaja i kako mogu utjecati na emocije drugih. Što su uspješniji u raspravama, to su motiviraniji za uspjeh”, izjavila je dr. Claire Hughes sa Sveučilišta u Cambridgeu za The Guardian.

Ipak, liječnica i znanstvenica pojašnjava kako roditelji trebaju moći procijeniti kada su djeca pretjerala i podvući crtu.

“Naravno, ako rivalstvo izmakne kontroli, može biti vrlo negativno. Trajno nasilje je snažan prediktor da će agresivno dijete zlostavljati svoje vršnjake. Ne želim reći da je dobro da se vaša djeca mrze, ali roditelji trebaju biti tu da utješe djecu kada se svađaju jer tako zapravo usvajaju vrijedne društvene vještine i inteligenciju koja će im koristiti kada ne budu kod kuće i koju će moći primijeniti na druge”, dodaje dr. Hughes.

Navedeno ne znači da djecu trebate poticati na svađanje, ali njihove rasprave možete smatrati pozitivnima sve dok su kontrolirane. 

Pročitajte više