Sve više djece u Hrvatskoj je pretilo, evo kako znati je li među njima i vaše dijete

Foto: Pexels

PREMA podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, preko 60 posto populacije u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a u tom je postotku sve veći broj djece. Pod pojmom prekomjerne težine smatra se težina iznad normalnih vrijednosti, a debljinom se smatra teži stupanj koji se naziva pretilost. Prekomjernu tjelesnu težinu danas u Hrvatskoj ima oko 12 posto školske djece, a gotovo 5 posto je pretilo, pokazuju istraživanja.

Često možemo čuti, kako od pedijatara tako i od drugih roditelja, da je svako dijete različito. I to je potpuno točno. Svako se dijete razvija na svoj jedinstveni način, neka djeca jedu više, neka manje i to nije razlog zašto bi se bilo koji roditelj zabrinjavao. Ipak, kako donosi The Sun, postoji razlika između pretilog djeteta i onog čija je kilaža u granicama normale.

Pretila djeca izrastaju u pretile ljude

Liječnica opće prakse Rachel Ward rekla je da će oko 80 posto pretile djece odrasti u pretile odrasle osobe, upozoravajući pritom na veliku zdravstvenu krizu u godinama koje dolaze.

"Pretilost je jedan od najvećih čimbenika rizika za zdravlje s kojima se suočavamo u Velikoj Britaniji, ali situacija nije mnogo drugačija ni u drugim dijelovima svijeta. Povećava rizik od dijabetesa, raka, bolesti srca, moždanog udara i problema s kretanjem zbog čega je ključno riješiti problem pretilosti kod djece. Naime, upravo pretila djeca razvijaju nezdrave prehrambene navike te odrastaju u pretile odrasle ljude'', objašnjava.

Uzroci pretilosti danas su mnogobrojni pa tako razlikujemo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih pretilost postaje sve raširenija među djecom. Osim nasljednog faktora, neuravnotežene prehrane i nedostatka fizičke aktivnosti kod djece, stručnjaci upozoravaju kako je značajan uzrok pretilosti i današnji način života. Djeca sve češće provode vrijeme pred televizorom ili računalom, nedovoljno se kreću i usput jedu iako uopće nisu gladni.

Kako odrediti je li dijete pretilo?

Kod definiranja stupnja pretilosti uzima se u obzir indeks tjelesne mase (ITM). Zbog tijela koje se kod djece intenzivno razvija i raste, identifikacija pretilosti provodi se pomoću krivulja BMI percentila, prilagođenih djetetovoj dobi i spolu. Tablice za izračun indeksa tjelesne mase dostupne su i na stranicama HZJZ-a.

Dokazano je da broj masnih stanica koje nastanu još u najranijoj dobi ostaju u nama doživotno, a smanjuje se samo njihova veličina. Samim time može se zaključiti kako pretilost nastaje još u toj dobi i ključnu ulogu imaju upravo roditelji koji moraju odgovorno birati vrstu prehrane i količinu obroka koje nude djetetu.

Jednom kada do problema s viškom kilograma dođe, stručnjaci upozoravaju kako roditelji moraju biti spremni na uvođenje promjena u život djeteta, bez obzira na to radi li se o fizičkoj neaktivnosti, promjeni prehrane ili pak odlasku psihologu kako bi utvrdio zašto do prejedanja uopće dolazi.

Kako djetetu usaditi dobre prehrambene navike?

Jedna od najvažnijih stavki jest biti dobar primjer svome djetetu. Naime, dijete gleda roditelje koje kasnije kopira vlastitim ponašanjem i navikama, pa tako ni prehrambene navike nisu nikakva iznimka. Isto tako, liječnici upozoravaju da je jako bitno djeci nuditi zdrave alternative pa tako umjesto slatkih grickalica svome mališanu radije ponudite jabuku ili neko drugo voće.

Isto tako, pokušavajte koliko je god to moguće pripremati jela kod kuće. Znamo da je s poslom i djecom to dosta izazovno, ali svako naručivanje hrane ili odlazak u restoran rezultira naručivanjem nečega što baš i nije toliko zdravo. Izbjegavajte i polugotovu ili smrznutu pripremljenu hranu, barem kada je to moguće. Povremeno dati djetetu nešto što nije zdravo sasvim je u redu, glavno je pravilo da u tome ne pretjerujete.

Pročitajte više