Tata otkriva jednostavnu rutinu koja poboljšava odnos s djecom

Foto: Pexels

Žongliranje između roditeljstva i posla težak je zadatak. Količina usmjerenosti na zahtjeve karijere može imati značajan utjecaj na djecu.

To je pokazala studija iz 2018. godine koju je proveo Harvard Business Review, a koja je nastojala ispitati kako posao utječe na živote djece. U sklopu studije ispitano je oko 900 poslovnih stručnjaka iz različitih sredina i dobnih skupina, a cilj je bio istražiti emocionalno zdravlje njihove djece.

Istraživači su uspjeli izvući niz zanimljivih zaključaka iz studije. Prvo, emocionalno zdravlje djece bilo je znatno bolje ako su roditelji na prvom mjestu stavljali obitelj, bez obzira na to koliko su radili. Istraživanje je također ukazalo na činjenicu da su se djeca znatno bolje osjećala kada su im roditelji bili fizički dostupni.

Uravnoteženje svih ovih zahtjeva moglo bi zvučati komplicirano, ali postoje jednostavni koraci koje roditelji mogu poduzeti kako bi pokušali odgovoriti na ta naizgled kontradiktorna očekivanja, kao što pokazuje primjer tate Jerrada Lopesa.

Jednom tjedno svako od svoje djece odvede u "šetnju s tatom"

Sve do nedavno, Lopesov fokus bio je na njegovom radu kao autora i govornika koji vodi neprofitnu organizaciju osmišljenu da pomogne očevima da ostanu angažirani sa svojim obiteljima. No, postojao je problem.

"Imam četvero djece i osjećao sam se kao da upravljam njima samo kao grupom, ali se ne povezujem s njima jedan na jedan. Stalno mi je u glavi da sve svoje vrijeme provodim pomažući drugim očevima, ali bojim se da ću propustiti vezu s vlastitom djecom", rekao je Lopes za Newsweek.

Stoga je odlučio isprobati nešto jednostavno. Jednom tjedno svako od svoje djece odvede u "šetnju s tatom", jedan na jedan, gdje ih poziva da razgovaraju o svojim mislima i osjećajima, dok ih on jednostavno sluša. "Činilo mi se da je ovo najlakši način povezivanja s njima svaki tjedan", otkrio je.

Svako dijete dobiva jedan dan u tjednu

Tata Jerrad otkriva da svako od njegove djece dobiva jedan dan u tjednu. U nedjelju navečer šeće sa svojim 12-godišnjim sinom, a u ponedjeljak je na redu njegova 10-godišnja kći. Utorak je posvećen njegovoj petogodišnjoj kćeri, dok trogodišnja kći ide s njim u šetnju svakog četvrtka.

"Ulažem u njih jedan na jedan svaki tjedan kako bi se, kada se kasnije pojave veći životni problemi, osjećali ugodno razgovarajući sa mnom", pojasnio je.

Već nakon nekoliko puta vidio je značajnu promjenu u svojim odnosima sa svakim od njih. "Moj sin je u početku oklijevao, ali sada mnogo više razgovara sa mnom. Također sam primijetio ogromnu razliku kod svoje desetogodišnje kćeri. Njeno se ponašanje definitivno mijenja na bolje kada se više povezujemo jedan na jedan tijekom tjedna", zaključio je tata.

Pročitajte više