Tate, znate li zašto je divno dobiti kćer, iako ste potajno željeli sina

Foto: 123rf

JEDNO od prvih pitanja kada netko sazna da je netko trudan jest ono - želiš li sina ili kćer? Pa svi kažu, ma nije važno samo da je zdravo, no zapravo postoji ono nešto što se ipak prešućuje, a očito je. Tate žele sinove! Ili barem svi mislimo da je tako. A zapravo jako, jako griješimo - i mi koji to mislimo, i tate koje to tako žarko žele! 
 
Evo zašto!
 
Svaki tata priželjkuje imati sina kako bi ga mogao učiti svim onim muškim radostima - napucavati loptu, penjati se po drveću, valjati u blatu. Sina s kojim će moći ponovo proživjeti vlastito djetinjstvo i činiti sve ono što je činio sam. I ono što tada nije imao prilike raditi, što zbog različitog vremena u kojem je živio, što zbog nekih odluka njegovih roditelja. No kada se muškarcu pruža prilika za ostvarenjem velike želje - imati sina, znajte da u tome možda griješe. Kćeri nisu tek male ženske koje će se samo i isključivo igrati s lutkicama - kćerke su one koje će svoje tate naučiti da život nije samo sport. Kćerke će osim radosti tatama omogućiti da prošire svoje vidike i samim time postanu pametniji, bolji i snažniji ljudi! 
 
I to kaže čovjek koji je žarko želio sina, no nakon dvije kćerke mudriji tvrdi - to je ono što svaki tata treba! Razloga je nekoliko, a mi donosimo glavnih pet: 
 
1. Sve što može muško, može naučiti i žensko 
 
Zašto cure ne bi mogle naučiti bacati loptu i penjati se na drvo?  Neke će to raditi čak i bolje od klinaca iz ulice jer će se truditi biti dobre i u ženskim i u muškim stvarima. Cure su jednako snažne kao i dečki pa samim time mogu jednako jako šutnuti loptu, naravno, ako ih se tome poduči i istrenira. Baš kao i sinove jer ni oni se ne rađaju s tim talentom u nogama, samo ih mi roditelji forsiramo da to nauče bolje od cura jer to je muška stvar. 
 
Penjanje na drvo - dečkima to možda bolje leži, no cure su često spretnije i preciznije, pa se nemojte čuditi ako baš cure budu one na vrhu drveta! Naravno, ako ih budete poticali, a ne sputavali riječima - ti si žensko, to nije za tebe! 


 
2.  Cure od tata uče kakav je to dobar muškarac! 
 
Ako želite svojom maloj curici zajamčiti da će jednoga dana sebi pronaći dobrog muškarca, dajte im da se ugledaju na svoje tate. Naravno, ako mislite da je tata hvale vrijedna individua, i kao takva karakterno idealna za vašu djevojčicu kada jednom odraste. 
 
Mnogi se tate boje za svoje djevojčice da će prerano otići od kuće, nedaobog rano zatrudnjeti, ili naći nekog bezveznog dripca za svog muža, a pritom uopće ne razmišljaju da kćerke upravo u svom ocu traže karakteristike koje bi i same jednoga dana htjele pronaći u svom mužu. Zato dragi tate, ukoliko želite da vaše kćerke sebi odaberu dobrog muža,  pokažite im već u mladosti kakav to dobar muž mora biti. A to je onaj koji se s posla neće automatski preseliti u fotelju ispred televizora, i koji se neće smatrati samo poslovnim, a ne i obiteljskim čovjekom. Zapamtite, vi ste ono što činiti, a ne samo ono čime se bavite. Vi ste, odnosno,  vi biste trebali prvo biti otac i muž, a tek potom ono što vam je poslovna titula. 
 
3. Zašto mislite da cure moraju biti curičaste? Kakav mit! 

Ako mislite da sve djevojčice moraju biti curičaste i princezaste do srži znajte da ste potpuno u krivu! Nijedna se curica ne rađa s osjećajem za rozo i nježno, nego to od  njih prvenstveno naprave roditelji kupujući im i oblačeći ih isključivo u rozo, dajući im samo lutkice u ruke. I naravno da onda curice njeguju samo tu žensku stranu jer im se muška strana niti ne prezentira, iako ju vide u parkićima i u vrtiću. 
 
Zato ako vaša djevojčica poželi biti Spiderman zašto bi to vama bilo grozno? Zar baš mora biti balerina ili princeza? Ili, ako vaša djevojčica poželi nabijati loptu i trenirati karate! Želite li zaista spriječiti da se vaše dijete sportski razvija, da usavršava koordinaciju, radi na vlastitoj snazi? Znate li da će vaša djevojčica ukoliko joj dozvolite da sebe pronađe i u muškim i u ženskim stvarima biti mnogo sposobnija od ostalih nježnijih djevojaka, kasnije žena! Jer liderice su sve samo ne nježne i curičaste! 
 
Žalosno, ali takvo je naše društvo da je danas znatno lakše biti žena s muškim stavovima nego muškarac sa ženskim, iako bi i na tome svakako trebalo raditi s obzirom da žene itekako znaju cijeniti muškarce koji u sebi imaju osviještenu i onu žensku, majčinsku stranu. Zar ne? 
 
4. Cure je lako naučiti da se izbore za sebe 
 
Mislite li da je žestoko i glasno navijanje rezervirano samo za dečke? A, ne, rekle bi cure sa stavom. A to i je jedna od važnijih stvari na kojima morate inzistirati kod odgoja djece. Ne cura, ne dečkiju, već djece. Ali dok se dečkima dozvoljava da urlaju iz petnih žila jer to čine radi svog muškog nahođenja, curice se najčešće stišava jer to nije damski. U redu je odgajati djevojčicu da bude dama, no nemojte im pritom oduzimati mogućnost da budu cure sa stavom. Nismo više u renesansi. 
 
I ne samo to, kako kaže naš tata, dok dečki urlaju iz uvjerenja da je urlanje zabavno, cure najčešće urlaju kada u nešto snažno vjeruju. Drugim riječima - dečkići će podići glas i za najveću glupost dok će se cure krenuti glasno boriti onda kada za to osjete potrebu. A to je ni više ni manje nego onda kada krenu zauzimati svoj stav! I nemojte ih pritom učiti da je ponekad pametnije zašutjeti jer dobro znamo da cure (djevojke, žene) koje nazivamo bitchy šeficama prolaze bolje nego one s mlakim stavovima. 
 
5. Cure bolje slušaju kada riječ o nečemu jako važnom! 
 
Možda ne bi bila prava riječ cure opisati nježnijim spolom, barem ne u današnje vrijeme, no curama ipak prijeti mnogo više opasnosti za vrijeme njihovog odrastanja i sazrijevanja.  Počevši od pritisaka da moraju biti lijepe, zgodne i privlačne što jako utječe na njihov emocionalan razvoj, pa sve do strašnih pitanja poput neželjene trudnoće, mogućnosti silovanja ukoliko se nađu u pogrešnom i opasnom društvu, pitanja droge, alkohola .. dakle svih onih tema o kojima svaki roditelji mora razgovarati sa svojom djecom, bez obzira na njihov spol. No - kako kaže ovaj tata, jeste li svjesni da će razgovor sa sinovima o svim ovim temama najčešće prolaziti u tonu - znam, mama/tata! razgovor s curama sigurno će biti podrobniji, uviđavniji, i cure će sigurno polagati puno više pažnje razgovoru, pitati više, interesirati, biti sretnije kada vide koliku zaštitu imaju u svojoj obitelji. 
 
Samim time odnos između kćerki i roditelja u tom čudnom pubertetskom razdoblju kada krenu ovakve teme, bit će sigurno otvoreniji, snažniji, povezaniji i samim time kćerke će se mnogo manje pokušati odmetnuti od svojih roditelja tada kada počnu postajati ozbiljnije. 

 

Pročitajte više