Terapeut objasnio zašto su prvorođena djeca perfekcionisti, a najmlađa traže pažnju

Foto: Pexels

TERAPEUT Tristian Collazo je izazvao brojne reakcije nakon što je objasnio teoriju o tome kako to koje ste dijete po redu u vašoj obitelji može utjecati na vašu osobnost i interakciju s braćom i sestrama.

On koristi svoj TikTok kako bi podijelio znanje o psihologiji, dotičući se pojmova poput graničnog poremećaja ličnosti, socijalne anksioznosti i narcizma.

Osobito je privukao pažnju nizom videozapisa u kojima govori o "Pojmu psihološkog poretka rođenja". Izvorno, riječ je o teoriji Alberta Adlera.

"Pojedinci se mogu identificirati s više kategorija rođenja, jer su sva prvorođena djeca nekoć bila jedinci, a srednja djeca su nekoć bila najmlađa djeca", objasnio je Collazo.

@risethriverepeat

Psychological birth order ##alfredadler ##birthorder ##psychology ##fyp ##mentalheath ##therapy ##therapist ##counseling

♬ empty crown - YAS

U nizu drugih videozapisa nastavlja s objašnjavanjem tipičnih karakteristika svake osobe s obzirom na njezin redoslijed rođenja.

Tako najstarija braća i sestre imaju tendenciju biti odgovorniji, ali također su skloniji perfekcionizmu, a drugi članovi obitelji često imaju "nerealna očekivanja za najstarije dijete" što ih tjera da "nauče preuzimati veću odgovornost". Srednja djeca mogu biti konkurentnija jer pokušavaju "nadoknaditi i nadmašiti" roditeljsku pažnju i to ih može dovesti do ogorčenja jer "nije lako ugoditi roditeljima kad se nalazite između najstarijeg i najmlađeg djeteta". Najmlađa djeca imaju prednost jer "se ne moraju natjecati s novom braćom i sestrama." Mogu dobivati više pažnje te stalno tražiti tu pažnju, ali isto tako se mogu osjećati "inferiorno u odnosu na svoju drugu braću i sestre".

Collazzo je pitao svoje pratitelje mogu li se povezati s tim tvrdnjama, a mnogi su priznali da ih je šokiralo koliko su njegove tvrdnje istinite, piše Independent.

Pročitajte više