Terapeutkinja objavila popis kućnih pravila koje smatra ključnima za razvoj djece

Foto: Pexels

Postavljanje jasnih i dosljednih kućnih pravila važno je za odgoj djece. Ova pravila pridonose stvaranju poticajnog okruženja, pomažući djeci razvijati odgovornost i poštivanje. Dječja terapeutkinja i majka troje djece, Jessica VanderWier, smatra da je kućni red jedan od načina na koji pomažemo svojoj djeci da se osjećaju sigurno. Nedavno je na Instagramu podijelila pet pravila kojima uči svoju djecu.

1. Ako netko kaže stani ili ne, to poštujemo

Terapeutkinja savjetuje da postavimo jasne granice s djecom o međusobnom poštivanju. Kada netko kaže "stani" ili "ne", to znači da moramo prestati.

"Ako netko izrazi da mu nije ugodno ili da želi prestati s nečim poput škakljanja, svi dižemo ruke", napisala je u objavi.

2. Spremanje za spavanje počinje u 18:45

VanderWier ističe da je vrijeme za spremanje za spavanje jasno određeno, a djeca su toga svjesna. Mama u objavi spominje da im govori: "Vrijeme je da se spremiš za spavanje. Ako se budemo predugo spremali, nećemo imati vremena za čitanje knjiga i pjesama."

3. Poštuje se vlasništvo drugih

Smatra da je važno naučiti djecu da cijene i poštuju tuđu imovinu. Svi predmeti su važni i zaslužuju poštovanje. Navela je primjer: "Ne mogu ti dopustiti da držiš sestrin crtež. Zamolila nas je da ga držimo na hladnjaku."

4. Ogovaranje se ne tolerira

Način na koji pričamo o drugima dok nisu prisutni treba biti uzor našoj djeci. "Hej, čujem vas kako razgovarate o Jamiejevom outfitu. Shvaćam da vam se nije svidio, ali nije u redu rugati se tome. Promijenimo temu", navela je primjer.

5. Nema mobitela za stolom

Terapeutkinja ne dopušta bilo kakvu tehnologiju za stolom, bilo da su u pitanju tableti, mobiteli ili slično. Smatra da je ovo vrijeme za povezivanje.

"Obiteljska pravila trebala bi se temeljiti na vašim vrijednostima. Također, trebala bi biti izrađena uz doprinos cijele obitelji, uključujući vašu djecu", zaključila je VanderWier.

Pročitajte više