Tinejdžerica izbačena iz škole zbog majice i rođendanske torte duginih boja

Foto: Facebook

PETNAESTOGODIŠNJA Kayla Kenney izbačena je iz srednje škole u Kentuckyju nakon što je njezina majka Kimberly na Facebooku objavila fotografiju nje u majici duginih boja s tortom koja je bila slično ukrašena.

Fotografija je nastala na Kaylinom rođendanu krajem prošle godine, a razlog za njezino izbacivanje je, prema službenom stavu škole, procjena da fotografija ističe LGBTQ zajednicu.

Prema vrlo šturom i kratkom e-mailu koji je Kimberly primila od ravnatelja škole Brucea Jacobsona, fotografija demonstrira "moralne i kulturološke stavove suprotne onima za koje se zalaže Whitefield akademija". Jacobson je, uz fotografiju, naveo i zadnje dvije godine Kaylinog neprihvatljivog ponašanja i službeno je obavijestio o isključenju iz škole.

U intervjuu za ABC News majka je izjavila da škola, koja je povezana s lokalnom baptističkom crkvom, nije željela uvažiti njenu žalbu, a kad je konačno uspjela dobiti ravnatelja na telefon, on je ponudio da se isključenje pretvori u ispis da se sam čin ne bi loše odrazio na kasniju Kaylinu akademsku karijeru. Odbio je mogućnost da se odluka poništi. Potvrdio je da je, prema njihovom mišljenju, duga simbolički povezana s LGBTQ zajednicom i da je to jedan od razloga isključenja iz škole. U statutu škole stoji da se škola zalaže za očuvanje jedinstvenog kršćanskog svjetonazora.

"I Kayla i ja osjećamo se osuđeno. Nije mi palo na pamet da bi torta i majica mogle izazvati ovakav problem. Duga ne znači da ste određenog spola ili seksualnosti. Čak sam naknadno otišla u tu slastičarnicu i provjerila na koji način reklamiraju tortu. Na njoj je pisalo različite, a ne dugine boje", rekla je Kimberly za HuffPost.

Whitefield akademija inače je privatna škola, a u priručniku za roditelje i studente u uvodnom dijelu navodi se da "ako kućno okruženje učenika nije usklađeno s vjerovanjima i učenjem za koje se škola zalaže te životnim stilom o kojem piše Biblija, školi bi bilo teško surađivati s obitelji u pokušaju da se učenika pretvori u istinskog vjernika". U takvim slučajevima, škola zadržava diskrecijsko pravo da odbije upis ili prekine školovanje studenta koji odgovara opisu.

LGBTQ udruge ovu su odluku dočekale s gnušanjem i napale školu i putem medija i konkretnim akcijama u lokalnoj zajednici.

Komentar ravnatelja nije trebalo dugo čekati.

"Svi roditelji koji upišu djecu u našu privatnu školu unaprijed znaju što očekujemo od učenika. Postoji mnogo drugih opcija za školovanje u našoj zajednici za one studente koji ne žele ići u školu koja svoje učenje temelji na kršćanstvu i kršćanskim uvjerenjima. Našoj bivšoj studentici želimo sve najbolje u životu i nadamo se da će naći okruženje koje je pravo za nju", pojasnio je Jacobson za HuffPost.

Kayla se u međuvremenu upisala u državnu školu, a njezina majka tvrdi da je o ovome javno progovorila samo zato da bi ukazala na način na koji ova škola funkcionira i spriječila da se još nekome dogodi ono što se dogodilo njezinoj kćeri.

Pročitajte više