Trebaju li roditelji ostati zajedno zbog djece? Evo što savjetuje psihologinja

Foto: Shutterstock

MNOGI roditelji vjeruju da će razvod uzrokovati nepopravljivu štetu njihovoj djeci. Neki su roditelji zbog toga toliko zabrinuti da ostaju u nesretnim, pa čak i nasilnim brakovima godinama. No što kažu stručnjaci? Je li uvijek najbolje ostati zajedno zbog djece ili je razvod ponekad ipak bolja opcija? Kako objašnjava psihologinja Dona Matthews, kratkoročno gledano, roditelji bi u nekim slučajevima trebali ostati zajedno zbog djece.

''Naime, djeca najbolje napreduju u sigurnim obiteljima s dva roditelja koji ih vole i vole jedno drugo. Razdvajanje bilo kakve vrste je iznimno uznemirujuće, stresno i destabilizirajuće za svako dijete, osim ako nema roditeljskog zlostavljanja ili sukoba'', otkriva Matthews.

Dugoročno, međutim, razvod može dovesti do sretnijih ishoda za djecu. Kada se njihovi roditelji svađaju ili su potpuno nekompatibilni, razvod može biti olakšanje za djecu.

Ako se dobro postupa s promjenama u obiteljskoj strukturi, djeca doživljavaju privremeni poremećaj, ali mogu postići dugoročnu otpornost i snagu, objašnjava psihologinja za Psychology Today, koja dodaje kako su jedino djeca odrasla u stabilnim zajednicama sposobna voditi sretne i produktivne odrasle živote.

''Ako je ikako moguće, trebali biste se potruditi da vaš brak uspije. Međutim, nemojte ni slučajno ostati u nesretnoj vezi samo zbog svoje djece jer to nije ni zdravo, a ni preporučljivo.''

Mnoga istraživanja pokazuju da se kod djece rastavljenih roditelja javljaju osjećaji poput ljutnje, tjeskobe, nevjerice, straha, krivnje, dolazi do popuštanja u školi i problema u ponašanju, emocionalnih problema te određenih rizičnih ponašanja. Većina djece čiji su se roditelji razveli novonastaloj se situaciji prilagodi u roku od godinu ili dvije i ne pokazuje nijedan od ovih akademskih, bihevioralnih ili psiholoških problema.

Velika dugotrajna istraživanja pokazuju da iako mnoga djeca imaju kratkoročne probleme i neuspjehe, velika većina njih u potpunosti se oporavi nakon godinu ili dvije. Sve u svemu, djeca čak i nakon razvoda roditelja postaju dobro prilagođene odrasle osobe, sve dok imaju barem jednog roditelja punog ljubavi koji ostaje predan njihovoj dobrobiti.

Iako trpe neizbježnu štetu odmah nakon razvoda, a ponekad i do kraja života, djeca mogu imati koristi od toga da vide kako se njihovi roditelji odlučuju za sreću, a ne život u nezdravoj i nesretnoj zajednici, naglašava psihologinja.

Pročitajte više