Trebaju li žene vježbati u trudnoći? Evo što kaže kineziologinja

FIZIČKA aktivnost u trudnoći ima mnoge dobrobiti. Tijekom ovog razdoblja, sve više žena, osim šetnji, kao aktivnost odabire i redovito vježbanje. O važnosti vježbanja u trudnoći porazgovarali smo s kineziologinjom Lanom Novotom koja ističe da vježbanje u trudnoći pomaže u održavanju zdravlja svih sustava tijela.

Kao najveću prednost vježbanja u trudnoći, kineziologinja ističe "lakše podnošenje trudnoće, mogućnost aktivnog poroda i lakši porod, prevenciju porodnih ozljeda te lakši i brži oporavak nakon poroda bez obzira na vrstu poroda". Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti, trudnice će moći lakše kontrolirati dobivanje potkožnog masnog tkiva i prekomjerne kilaže u trudnoći te preventivno djelovati na trudnički dijabetes i hipertenziju.

Novota dodaje da vježbanje u trudnoći "pridonosi boljem hormonalnom statusu te prevenciji bolesti lokomotornog sustava koje se mogu javiti kao posljedica trudnoće". 

"Kada je u pitanju sam trening, mora dodatno sadržavati pripremu mišića zdjeličnog dna za trudnoću i porod, pripremu zdjelice i okolnih struktura te pripremu lokomotornog sustava za period intenzivnog nošenja i dojenja", objašnjava kineziologinja za Index. Svim trudnicama prije upuštanja u bilo kakve vježbe savjetuje minimalno jedan konzultacijski sat o tome kako sigurno vježbati u trudnoći.

No, vježbanje u trudnoći ne odnosi se samo na vježbe, tvrdi Novota. U fizičku aktivnost uključuje se i podizanje starijeg djeteta, čučanj i podizanje iz čučnja kada se podižu stvari s tla i slično. Objašnjava da je "današnji lokomotorni sustav kod trudnica bitno drugačiji zbog sjedilačkog načina života te da je nužno kretati se, ali na siguran način". 

Svaka trudnica prije treniranja mora usvojiti tehnike vježbanja

Prije nego što odluče aktivno vježbati, trudnice moraju usvojiti određene tehnike.

"To se odnosi na kontrolu intraabdominalnog tlaka, pravilnu aktivaciju mišića zdjeličnog dna u sinkronizaciji s optimalnom mehanikom disanja te aktivaciju dubokih mišića trbuha kroz pokret", rekla nam je Novota. Dok trudnice ne savladaju ove tehnike, kineziologinja ne preporučuje nikakve vježbe.

Kao razlog ističe opasnost od negativnog djelovanja na trbušnu stijenku, mišiće zdjeličnog dna te cerviks. "Izvođenje bilo kakvih vježbi bez usvojenosti ovih tehnika može imati za rezultat inkontinenciju, pretjerano oslabljene mišiće trbuha, mogućnost nastanka hernije u području trbuha, oslabljivanje mišića zdjeličnog dna, a u krajnjim slučajevima prolaps organa koji se nalaze u zdjelici i loše djelovanje na cerviks", dodaje ona. 

Trudnice trebaju raditi vježbe koje će ih pripremiti na trudnoću i porod

Kineziologinja trudnicama preporučuje lagane šetnje i ciljane vježbe koje će pripremiti njihov lokomotorni sustav na trudnoću i porod. Objašnjava da su to vježbe jakosti, mobilnosti i koordinacije. Naglasak bi trebao biti na "mobilnosti i pripremi zdjelice na trudnoću i porod, vježbe za zdjelično dno te vježbe jakosti u skladu s razinom na kojoj je žena za sve mišićne skupine, posebno one koje su pod najvećim opterećenjem u trudnoći".

Još jednom ističe važnost obraćanja stručnjacima prije nego što se majke odluče na aktivno vježbanje. Kaže da trudnice s rizičnom trudnoćom ne bi trebale vježbati bez detaljnog savjetovanja s nekoliko stručnjaka. Naglašava da se uz "multidisciplinarni pristup može provoditi program vježbanja prilagođen određenom stanju kod trudnice", ali nikako ne savjetuje da trudnice s rizičnom trudnoćom vježbaju bez odobrenja stručnjaka. 

Pročitajte više