Psihologinja: Ovo su 3 načina da poboljšate roditeljstvo i razmišljanje svoje djece

Foto: Pexels

Većini roditelja prioritet je osigurati sretno djetinjstvo svojoj djeci, no roditeljstvo može biti izazovno. Srećom, psihologinja dr. Jazmine McCoy istaknula je tri načina kako možemo unaprijediti svoj odgoj i roditeljstvo. Ovo su savjeti koje je podijelila u nedavnoj objavi na Instagramu.

1. Disciplinirajte s više suradnje

"Razmislite zašto radite to što radite i preispitajte svoje odluke", savjetuje dr. McCoy. Također navodi da je važno uključiti djecu u proces donošenja odluka te se više usredotočiti na suradnju i kompromis, umjesto na poslušnost.

2. Postavljajte bolja pitanja

Psihologinja tvrdi: "Djeca uče kritički razmišljati kada postavljamo bolja pitanja poput: 'Kako si se osjećao dok si ovo radio?', 'Što ti misliš?', 'Zanima me zašto si odabrao x umjesto y? Volim čuti kako razmišljaš.'"

3. Pomozite djeci da razumiju i kritički razmišljaju o onome što konzumiraju, poput filmova, emisija, knjiga itd.

Dr. McCoy objašnjava da ovo možemo postići tako što ćemo uočiti i istaknuti određene radnje likova. Možemo istaknuti neke "loše" izbore likova poput laganja i što može utjecati na njihovo ponašanje, npr., strah od upadanja u nevolju ili slično.

"S djecom možete razgovarati i o osjećajima likova, njihovim izazovima te cjelokupnoj poruci priče", zaključila je psihologinja.

Pročitajte više