Trudnice koje slijede mediteransku dijetu imaju manji rizik od vrlo opasnog stanja

Foto: Unsplash

TRUDNICE koje slijede mediteransku prehranu imaju za četvrtinu manju vjerojatnost da će razviti preeklampsiju, pokazalo je novo istraživanje. Pozitivan učinak bio je posebno zamjetan među majkama u dobi od 35 ili više godina.

Istraživači s Instituta Smidt Heart u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu otkrili su da su žene koje su zatrudnjele dok su se držale dijete koja se sastoji od voća, povrća, orašastih plodova, maslinovog ulja, cjelovitih žitarica i ribe imale značajno manji rizik od razvoja potencijalno smrtonosne komplikacije.

Preeklampsiju karakterizira jak visoki krvni tlak i oštećenje jetre ili bubrega. To je glavni uzrok komplikacija i smrti za majku i njezino nerođeno dijete. Također udvostručuje rizik žena od srčanih bolesti, kao što su visoki krvni tlak, srčani udar, moždani udar ili zatajenje srca, kasnije u životu. Stanje pogađa jednu od 14 trudnica, uključujući slavne osobe poput Kim Kardashian, Mariah Carey i Sophie Ellis Bextor.

Preeklampsija smanjuje protok krvi kroz posteljicu i može dovesti do smrti majke ili novorođenčeta. Djeca koju rađaju majke s preeklampsijom također imaju veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Dok su kod mnogih žena simptomi blagi, u nekim slučajevima stanje postane toliko ozbiljno da je potrebno prijevremeno poroditi dijete.

Najnovija studija objavljena je u časopisu JAMA Network Open, a uključuje podatke više od 10.000 žena između 2010. i 2013. Nalazi su pokazali da je mediteranska prehrana povezana s 21 posto manjim izgledima za bilo kakav nepovoljan ishod trudnoće, kao i 28 posto manjim rizikom od preeklampsije i 37 posto nižim rizikom od gestacijskog dijabetesa.

Pročitajte više