Trudničko gniježđenje – na hrvatski način

Foto: 123rf

AKO ČITATE strane portale namijenjene mamama onda jako dobro znate što je to, kako oni lijepo kažu, ‘nesting’. Kod nas riječ ne može biti ružnija kad se napiše, trudničko gniježđenje, božemesačuvaj! Ali lijepa ili ružna, riječ ima smisla. Eto, ja kao da sam posljednjih tjedana nestala s lica zemlje, ali nisam…samo se malo gnijezdim.

To ne znači da kao američke kolegice uređujem sobu za bebu i gledam dizajnerske ideje. Radim to kao većina hrvatskih budućih trudnica. Razlike su naravno ogromne. U Hrvatskoj, većina budućih mama priprema robicu koja je ostala od starijeg djeteta (ili pere robicu proslijeđenu od prijateljica i rodbine s malo većim bebama). Tako i ja.

Pa onda skupljanje kolica, onih jaje sjedalica za male bebe, i tako to – kako sve više ljudi oko mene ima klince primjećujem da postoji neki oblik folklora u tim pripremama. Mislim da u tome nema nikakve sramote, dapače, krasno je što još uvijek u našem (sve otuđenijem društvu) pred kraj trudnoće osjetite tu povezanost.

Svi se nekako slože da bi beba koja dolazi imala lakši početak. Netko će vam proslijediti knjigu o tome kako brinuti za dojenče, netko robicu, netko treći pitati će da li da vam kupi presvlačilicu ili kadicu za kupanje, četvrti će se pojaviti s jastukom za dojenje. Kod nas nema onih popisa po dućanima gdje se registrirate da kupite što djetetu treba, ali postoji neformalna mreža koja je tisuću puta čvršća i kvalitetnija. Djedovi, bake, obiteljski prijatelji, svi oni nekako pokušaju olakšati novopečenim roditeljima. Zato to naše hrvatsko gniježđenje izgleda manje glamurozno nego baby shower i slični američki običaji, ali meni je baš nekako drago.

I tako sam ja, uz pomoć obitelji i prijatelja, gotovo sve već odradila.Oprala sam i opeglala svu robicu (ponovno čekam dečka, tako da imam jaaaaaako puno stvari) i napravila popis stvari koje mi trebaju iz dm-a i apoteke. Torbu za bolnicu spremit ću ovih dana, imam još 5 tjedana do poroda pa mislim da bi bilo ok spremiti je, jednostavno zbog toga što je život nepredvidiv. Osim toga, i činjenice da čekam majstora za krečenje, zapravo sam spremna. Barem se tako osjećam.



Izvor: BitiMama

Pročitajte više