U ove mitove o plodnosti morate prestati vjerovati, tvrdi liječnica

Foto: Shutterstock

KAD je plodnost u pitanju, velik pritisak se uglavnom vrši na žene, što može dovesti do toga da se osjećaju izolirano i usamljeno. Tretmani poput IVF-a ili zamrzavanja jajašaca mogu koštati desetke tisuća kuna i nisu uvijek moguća opcija.

Postoji mnogo informacija s kojima se treba upoznati kada je u pitanju trudnoća, a koje mogu biti stvarno zbunjujuće. Jedna stručnjakinja je nedavno komentirala neke od najčešćih mitova.

Žene koje se bore s neplodnošću nisu same

Dr. Alison Campbell, glavna znanstvenica iz Care Fertilityja, rekla je da ženama koje se bore s neplodnošću treba pokazati kako nisu same u svojoj borbi. Objasnila je da, kao i kod drugih zdravstvenih stanja, nedostatak svijesti o neplodnosti može dovesti do mnogih pogrešnih informacija, što može uzrokovati dodatnu zabrinutost i stres.

Brzina začeća i plodnost

Jedan od najčešćih mitova oko trudnoće je da većina ljudi može brzo začeti, rekla je dr. Campbell. Objašnjava da su sve okolnosti različite i da to može utjecati na to koliko vremena može biti potrebno prije nego što konačno dođe do trudnoće.

“Približno svaka šesta žena može imati poteškoća sa začećem; neplodnost se obično dijagnosticira samo ako niste ostali trudni nakon godinu dana pokušaja", rekla je. “Ako ste zabrinuti, preporučujemo da razgovarate sa svojim liječnikom.”

Godine ne utječu samo na žene

Svi smo čuli onu klasičnu frazu "sat otkucava". Možda se čini da ovaj biološki mjerač vremena otkucava samo za žene, a mnogi će automatski isticati činjenicu da je Mick Jagger dobio dijete u vrlo kasnoj životnoj dobi (sa 73 godine). No, i na plodnost muškaraca utječe njihova dob.

"Često smo svjesni da kvaliteta jajašaca prirodno počinje opadati kad žena stupi u rane tridesete", rekla je dr. Campbell. “Trećina svih jajnih stanica ima kromosomske abnormalnosti do trenutka kada žena navrši 40 godina, zbog čega jajne stanice ne mogu formirati održivu trudnoću. No, dob ne utječe na plodnost samo kod žena. Muška plodnost počinje opadati od oko 40. do 45. godine života jer se funkcija testisa i kvaliteta sperme pogoršavaju.”

Kontracepcija i plodnost

Dr. Campbell je rekla da je malo vjerojatno da će dugotrajna kontracepcija utjecati na vašu plodnost. “Neke žene zatrudne odmah nakon što prestanu koristiti kontracepciju, a druge mogu doživjeti privremeni poremećaj menstrualnog ciklusa. Malo je vjerojatno da će kontracepcija utjecati na vašu plodnost, ali može sakriti potencijalni temeljni problem, kao što su neredovite mjesečnice.”

Jedino rješenje je IVF?

Postoji mnogo različitih rješenja za plodnost, a dr. Campbell kaže da IVF nije jedina opcija ako se borite sa začećem. Objasnila je: “Iako je IVF možda prava opcija za vas, postoji širok raspon dostupnih tretmana. Od dijagnostičkih testova i lijekova za plodnost do intrauterine oplodnje (IUI), možete odabrati plan liječenja koji je prilagođen i individualiziran kako biste osigurali da vaše osobne potrebe i preferencije budu zadovoljene."

Neredovite mjesečnice ne moraju značiti da ste neplodni

Neredovite mjesečnice ne ukazuju uvijek na problem. Čimbenici kao što su mršavljenje ili debljanje, stres ili hormoni mogu utjecati na vaš menstrualni ciklus, rekla je dr. Campbell.

“Prosječan menstrualni ciklus traje 28 dana iako može biti duži ili kraći. Nepravilan ciklus može zakomplicirati računanje plodnih dana, a možda nećete ovulirati redovito. Preporučuje se da razgovarate s liječnikom ako imate neredovite mjesečnice, posebno ako traje više od sedam dana ili su vam iznenada postale neredovite.”

Dobro zdravlje ne znači da ste automatski plodni

Dr. Campbell kaže da dobro zdravlje ne jamči uvijek i plodnost. "Od poremećaja ovulacije do nekih drugih problema, postoji mnogo čimbenika koji mogu doprinijeti neplodnosti i postoji više načina na koje se može reagirati u takvim slučajevima”, objasnila je.

Pročitajte više