U zemljama koje ne dozvoljavaju surogat majčinstvo raste broj djece rođene tim putem

Foto: Instagram 

IAKO zakonski ne "prepoznaje" pojam surogat majčinstva, Irska, primjerice, bilježi sve veći broj djece koje su rodile upravo surogat majke. 

"U posljednjih nekoliko godina u Irsku je stiglo više od 100 beba rođenih većinom u Indiji, na Tajlandu i u Ukrajini te nešto manje u SAD-u, a to je pokazatelj priličnog porasta broja djece rođenih tim putem, u odnosu na razdoblje prije 2010. godine", piše u izvješću irskog Department of Foreign Affairs, a prenosi Mummy Pages. 

U posljednjih sedam godina, prema podacima o broju izdanih putovnica, u Irsku su stigle 4 bebe rođene u Tajlandu, 74 iz Indije te 48 beba rođenih u Ukrajini, a podaci ne sadrže broj djece koje su surogat majke rodile u SAD-u i Kanadi, s obzirom na to da su te bebe rođenjem već dobile putovnice svojih matičnih zemalja te nisu ubrojane u podatke o djeci za koje se tek tražila potvrda državljanstva.  

Razlog zbog čega ovog pišemo je činjenica da se čak i u zemljama u kojima se surogat majčinstvo ne dozvoljava, kao što je slučaj i kod nas, očito traži "zdrava maternica više", i to puno češće nego prije, zbog čega su mnoge irske obitelji odlučile pronaći najbolje rješenje za svoje dugogodišnje želje - u inozemstvu. I to tamo gdje se surogat majčinstvo dozvoljava, a cijenom je mnogo dostupnije nego u Americi. 

U Americi se troškovi mogu popeti do vrtoglavih 170.000 eura, dok je maksimalna cijena po djetetu u Indiji oko 30.000 eura, a u Ukrajini oko 33.000 eura.  

Zbog svega toga u Irskoj se počelo ozbiljno razmišljati o promjeni zakona kako bi se domaćim majkama omogućilo "domaće" surogat majčinstvo, a iako se još ne nazire donošenje novog zakona, već se sada zna da će se s novim "domaćim" mogućnostima pokušati što više zabraniti mogućnost odlaska u inozemstvo zbog traženja idealne surogat majke. Čak i ako će im cijena zbog toga postati drastično veća. 

Pročitajte više