Udruga Roda upozorava: Pokrivanje dječjih kolica nanosi više štete nego koristi

Foto: Shutterstock

UDRUGA Roda upozorava roditelje da pokrivanje dječjih kolica i autosjedalica može nanijeti više štete nego koristi. Iako se često smatra da je pokrivanje korisno za zaštitu djeteta od sunca, vrućine ili insekata, tvrde da to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Naime, pokrivanje dječjih kolica i autosjedalica s neprozirnim materijalima može uzrokovati pregrijavanje i nedostatak protoka zraka. To može dovesti do opasnog porasta temperature unutar kolica ili autosjedalice, izlažući dijete riziku od toplinskog udara. Dugotrajno izlaganje visokim temperaturama može uzrokovati dehidraciju, iscrpljenost i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Drugi problem s pokrivanjem je nedovoljan protok svježeg zraka. Pokrivena kolica ili autosjedalica stvaraju zatvoreno okruženje u kojem se mogu akumulirati vrućina, vlaga i zagađivači zraka. To može dovesti do smanjene kvalitete zraka koji dijete udiše i povećati rizik od respiratornih problema poput astme ili alergijskih reakcija.

Kako zaštititi djecu od sunca, vrućine i insekata?

Umjesto pokrivanja, stručnjaci preporučuju druge strategije za zaštitu djeteta od sunca i vrućine. Korištenje suncobrana ili tende na kolicima može pružiti dovoljnu zaštitu od izravnog sunčevog svjetla. Također je važno odabrati mjesto za šetnju gdje ima dovoljno hlada ili koristiti laganu odjeću koja štiti dijete od sunca.

Kada je riječ o insektima, savjetuje se upotreba sigurnih repelenata za djecu i postavljanje zaštitne mreže preko kolica ili autosjedalice kako bi se spriječio ulazak insekata.

Važno je da roditelji budu svjesni potencijalnih rizika i slijede preporuke kako bi osigurali sigurnost i dobrobit svoje djece. Pokrivanje dječjih kolica i autosjedalica može izgledati kao dobra ideja, ali stručnjaci naglašavaju da su štetni učinci veći od koristi. Prioritet treba biti osiguranje pravilne ventilacije i zaštite od ekstremnih temperatura, kako bi se osigurao zdrav razvoj djeteta.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte više