Ultimativni vodič za organiziranje hladnjaka – sastavili stručnjaci

Foto: Press

U današnje vrijeme rasta cijena hrane svima nam je bitno maksimalno iskoristiti ono što donesemo kući iz trgovine. Upravo je jedan od načina da iskoristite svu hranu koju ste kupili njezino pravilno čuvanje i odlaganje, posebno u hladnjaku. U nastavku smo pripremili savjete koje su sastavili stručnjaci o tome kako organizirati svoj hladnjak.

Neka bude čist

Hladnjaci su mjesto na kojem držimo većinu svoje hrane i stoga je bitno da budu dobro organizirani. Prije nego krenete preslagivati sadržaj svojeg hladnjaka, prvo sve izvadite iz njega i dobro ga očistite. Sve površine hladnjaka prebrišite krpicom koju ste namočili u toplu vodu i blagi deterdžent za pranje suđa, a nakon toga ih prebrišite s čistom krpicom.

Kada ste izvadili svu hranu, iskoristite ovu priliku da provjerite rok trajanja svakog artikla i bacite ono čemu je rok istekao, ali i sve ono što vam izgleda sumnjivo.

Toplija i hladnija područja

Gornje police hladnjaka su nešto toplije od onih u sredini i značajno toplije od onih najnižih, a prema tome treba i slagati hranu u hladnjak. U najdonjoj ladici, ili polici, držite voće i povrće kako biste dulje očuvali njihovu svježinu, na donjim policama isto tako držite i svježe meso i mlijeko, a na gornjim policama možete držati i mliječne proizvode, namaze, jaja i slično. Jaja nikako nemojte držati u vratima hladnjaka jer je tamo pretoplo!

Hranu s kraćim rokom držite bliže

Kada slažete hranu u hladnjak, pogledajte rok trajanja. Sve ono što ima kraći rok trajanja stavite na prednji dio police kako biste to prije iskoristili. Isto tako, kada se vratite iz kupovine, novu hranu s duljim rokom trajanja složite u stražnji dio hladnjaka, a onu koju imate kod kuće primaknite naprijed kako biste ju na vrijeme potrošili.

Koristite prozirne posude za pohranu

Svaki put kada ne pojedete cijeli obrok, ostatke spremite u prozirne posude i odložite u hladnjak. Ako koristite prozirne posude, u svakom ćete trenutku znati što se u njoj nalazi i veća je šansa da ćete potrošiti njezin sadržaj, a da će vaš hladnjak biti uredniji jer se s vremenom neće nakupiti puno posuda s ostacima ručka koje jednostavno niste pojeli jer ste zaboravili što je u njima.

Pročitajte više