Uzroci mucanja i kako pomoći djetetu da prestane

Fpto: 123rf
 
MUCANJE je najpoznatiji komunikacijski ali i govorni poremećaj koji se najčešće javlja između 2 i 5 godine života jer je upravo to period u kojem dijete ubrzano usvaja govor i jezik.
Mucanje je u problem u govoru koji je vrlo raširen u cijelom svijetu. To je poremećaj ritma, tečnosti i tempa govora koji se ispoljava u nevoljnim grčevima mišića govornih organa, a ponekad ga prate i grčevi mimičkim mišića lica i nevoljni pokreti ruku .
 
Kod djece nije ništa neobično da počnu mucati u vrijeme kada im se naglo razvija govor, a obično to krene oko druge godine. Naime, djeca tada znaju mnogo riječi, uče slagati rečenice, a zbog neiskustva u govoru, ne mogu se brzo odlučiti koju riječ će upotrijebiti ili se ne mogu sjetiti riječi koja bi najbolje pristajala onome što žele reći. 
 
Ukoliko vaše dijete  muca omogućite mu rasterećenje od svakog mogućeg stresa. Djeca već i u predškolskom uzrastu mogu, baš kao i odrasle osobe, imati burne promjene raspoloženja, i to kao posljedicu stresa. Najčešće poslije pete godine, moguće je da će dijete upadati u faze šutnje, promjenljivog raspoloženja, da će izgledati zamišljeno ili neraspoloženo. Ovakvo ponašanje se obično gleda kao sastavni dio odrastanja, jedna u nizu razvojnih faza kojom se ne treba previše opterećivati. Međutim, ukoliko je razlog ovakvom ponašanju stres koji dijete preživljava – to je dovoljan motiv da se roditelji angažiraju oko mucanja. 
 
Zamuckivanje se može javiti u stanju djetetove povišene psihičke tenzije (prilikom treme u posebnim, za dijete važnim situacijama), ali i u običnom, svakodnevnom govoru. Posebno kada se mucanje manifestira u svakodnevnom govoru, dakle, i kada dijete nije uzbuđeno, uznemireno, napeto - potrebno je obratiti posebnu pažnju.
 
Ponekad se mucanje javlja i kao posljedica straha, nesigurnosti ili pokušaja da se pokaže u najboljem svijetlu.
 
Uz adekvatan pristup, vas kao roditelja, a po potrebi i odgovarajuće stručne osobe (psiholog, l NajvažnijI savjet roditeljima je da promjene svoje ponašanje. To ne znači da su oni krivi zato što dijete muca, jer su uzroci višestruki, ali mogu pokušati  promijeniti način na koji slušaju i na koji reagiraju na svoje dijete.
 
Ukoliko vaše dijete ima  muca omogućite mu rasterećenje od svakog mogućeg stresa.
Slušanje znači više od doslovnog slušanja. Dijete svojim načinom govora, naglašavanjem riječi, promjenom glasnosti, šalje i emocionalne poruke.
 
Slušajte ne samo što vaše dijete kaže, već i kako nešto kaže.
 
Dozvolite djetetu da završi misao bez prekidanja.
 
Održavajte kontakt očima dok dijete priča.
 
Izbjegavajte dopunjavanje djeteta, završavanje rečenice umjesto njega.
 
Ne požurujte dijete, važno je da ima dovoljno vremena da odgovori.
 
Kada dijete završi rečenicu napravite pauzu 2 - 3 sekunde prije nego što odgovorite, jer tako iz vašeg primjera dijete uči da sporije govori.
 
Koristite jednostavan rječnik.
 
Vodite računa o vašem govoru, da bude jasan, tečan, gramatički ispravan, rečenice jednostavne i razumljive.
 
Od medijskih sadržaja ponudite ograničeno gledanje TV-a sa probranim sadržajima, sa jasnim slikama, lijepim govornim uzorom i radio emisije sa audio bajkama, pjesmama za djecu u kojima je govor glumaca i pjevača jasan. Tako razvijate slušanje pravilnog govora, djetetu na lak i zabavan način.
 
Ukoliko vi i dijete zajedničkim snagama ne pobijedite mucanje, obratite se stručnjacima. Mucanje se uspješno liječi, u roku od nekoliko mjeseci, uz odgovarajućeg terapeuta i odgovarajuću, individualnu metodu.
 
Logopedska terapija u osnovnoškolskoj dobi pruža mogućnost rješavanja problema prije nego je on pustio duboke korijene u djetetovu osobnost.
I nakon uspješno provedene terapije mora se nastaviti s provođenjem preporučenih postupaka, jer u životu uvijek vrebaju stresne situacije koje ponovno mogu "uzdrmati" postignutu fluentnost govora.
 

 

Pročitajte više