Vaša djeca ne žele jesti povrće? Postoji rješenje

Foto: Christian Charisius/picture-alliance/dpa/AP Images via Guliver

VEĆINA roditelja pretpostavlja da će njihova djeca mrziti povrće pa izbjegava stvaranje sukoba za stolom jednostavno joj ga ne nudeći. No kako ćete znati sviđa li im se zaista ako nikada nisu probali?

Čak i ako im je teško ponuditi povrće prvi put, važno je da roditelji imaju strpljenja i prilagode način kuhanja i prezentacije. Djecu je najbolje odgajati primjerom, stoga bi bilo idealno da oni vide da ga i vi jedete. Tjeranje djece da nešto pojedu samo potencira njihovo odbacivanje namirnica.

Zašto je važno jesti povrće svaki dan od najranije dobi?

Agencija za javno zdravstvo u Španjolskoj, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge prehrambene udruge slažu se da je povrće osnova prehrane. Ne sadrži gotovo nikakve kalorije, a ima visok sadržaj vode, vitamina i minerala. Osim toga, bogato je vlaknima koja su vrlo zasitna, što znači da pomažu u regulaciji apetita i smanjenju konzumacije nezdrave hrane.

S obzirom na bogatstvo gore navedenim hranjivim tvarima, smanjuje rizik od pretilosti, karcinoma debelog crijeva i probavnih smetnji, poput zatvora.

Osim toga, vitamini i minerali koje sadrži su antioksidansi pa štite stanice i kožu od stresa i oštećenja uzrokovanih vanjskim agresijama, poput virusa, bakterija i zračenja.

Kako kuhati povrće?

Prije svega, provjerite jesu li komadi jednake veličine. To će osigurati da budu kuhani ravnomjerno. Uz malo začina, dobit ćete ukusan obrok. Dobra opcija je i pomiješati ga s hranom koju vaša djeca već vole, poput tjestenine i riže.

Što se tiče tehnika kuhanja, naizmjence pecite, kuhajte na pari, pirjajte, gnječite... I koristite ih kao sekundarne sastojke u quicheovima ili omletima, kao dio umaka ili punjenja. Jeste li ih pokušali narezati na tanke ploške i prepeći s obje strane kao da su čips? Uz umak od jogurta ili humus, ovaj obrok vrlo je popularan.

Dozvolite djeci da sudjeluju u pripremi hrane

Iskoristite njihovo zanimanje za kuhanje i dopustite im da odluče što će jesti, pregledavanjem knjiga s receptima i sudjelovanjem u kuhanju povrća. Ovo je način da ih natjerate da ih požele isprobati, što su pokazala i istraživanja provedena u školama.

Jeste li ikada razmišljali da jedan dan u tjednu posvetite kuhanju jela iz druge zemlje? To može biti način upoznavanja svjetske gastronomije. Možete odabrati obroke u kojima je povrće glavni sastojak, poput onih iz indijske ili grčke kuhinje, ili potražiti vegetarijanske recepte.

Boje na tanjuru jednostavno stimuliraju unos povrća

Vaša će djeca ovako pojesti povrće a da toga nisu ni svjesna. Radite to svaki tjedan zajedno i na temelju odabranog povrća isplanirajte svoja jela.

Vodite ih sa sobom na tržnicu ili uzgajajte biljke kod kuće

To će im pomoći da razumiju cijeli proces i put kojim idu do tržnice ili trgovine. Također će upoznati podrijetlo različitog povrća i otkriju što je potrebno za njihov uzgoj, poput sadnje sjemena i zalijevanja.

Važnost povećanja unosa povrća

Uključivanje u planiranje i pripremu obroka ključno je za povećanje unosa povrća. Ako vaša djeca pokazuju otpor, budite uporni i nudite im sve iznova i na različite načine. Pokušajte ne pokazati uznemirenost i ne stvarati pritisak na djecu jer to stvara protuefekt. Ovim pristupom ćete s vremenom uočiti rezultate - potrebno je samo puno strpljenja.

Pročitajte više