Vjerujete li da je Hrvatska među ponajboljim zemljama za odgoj djece?

Foto: fotobeba

TKO BI rekao u ovoj našoj zemlji, no Hrvatska je na relativno visokom 12. mjestu ljestvice po pitanju kvalitete i odgoja djece. Kaže to velika UNICEF-ova studija ‘Fairness for Children’ u kojoj su stručnjaci napravili tablicu nejednakosti prema dobrobiti djece u razvijenim zemljama. 
 
U istraživanju su uključene mnoge zemlje razvijenog svijeta, a gledalo se na brojne parametre nejednakosti, odnosno zadovoljstva prema prihodima, mogućnostima i dosezima u obrazovanju, zdravlju i zdravstvenoj skrbi te kompletnom zadovoljstvu života. 
 
Za ocjenu je naravno uzet prosjek za svaki pojedini parametar, te je i za svaki od njih objavljena podrobna ljestvica, a sve možete vidjeti u njihovoj studiji
 
Na ljestvici vezanoj uz prihode, što je nama Hrvatima nekako uvijek jedna od najvažnijih stavki kada gledamo na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo spram drugih - Hrvatska je tu na 26. mjestu od ukupno 41 zemlje. 
 
Gledamo li pak stavku obrazovanja i jednakih mogućnosti za svu djecu u zemlji, Hrvatska se našla na jako visokom 5. mjestu, od 39 zemlje, dok smo pak po pitanju zdravlja i zdravstvene skrbi na 12. mjestu, od ukupno 35 zemlje koliko ih je navedeno u toj ljestvici. 
 
Što se pak tiče zadovoljstva života, tu malo kaskamo te smo na 23. mjestu od 35 navedenih zemalja. 
 
No, kada uzmemo prosjek, odnosno pogledamo tablicu u kojoj su uzeti svi spomenuti parametri - vijest da se nalazimo na 12. mjestu velika je, ali i tim veća kada vidimo da smo po tim pokazateljima ispred jedne velike Švedske, Velike Britanije, Njemačke, SAD-a, Francuske, Italije, Islanda, Mađarske, Portugala, Španjolske, Luksemburga... 
 
Na prvom je mjestu inače Danska, slijede je Finska, Norveška, Švicarska, Austrija, Nizozemska, Irska, Estonija, a susjedna Slovenija na 9. je mjestu. 

 

Pročitajte više