Zagađenje zraka moglo bi povećati rizik od alergija kod beba, pokazuje istraživanje

Foto: Unsplash

IZLOŽENOST zagađenom zraku može povećati rizik od alergija, pretilosti, dijabetesa i utjecati na razvoj mozga novorođenčadi, pokazuje studija. 

Istraživači sa Sveučilišta Colorado Boulder tvrde da postoji veza između zagađivača koji se udahnu, kao što su oni iz prometa, šumskih požara i industrije, i promjena u mikrobiološkom zdravlju dojenčadi tijekom prvih šest mjeseci života.

"Naša studija dodatak je rastućoj literaturi koja pokazuje da izloženost onečišćenju zraka, čak i tijekom dojenačke dobi, može promijeniti crijevni mikrobiom, s važnim implikacijama na rast i razvoj", rekla je autorica studije Tanya Alderete, sveučilišna docentica integrativne fiziologije.

Rezultati studije, provedeni na uzorcima stolice 103 zdrave, prvenstveno dojene novorođenčadi, objavljeni su u časopisu Gut Microbes, a u njima se navodi da je dojenče domaćim malim rezidentnim bakterijama pri rođenju. Tijekom prve dvije do tri godine života, izloženost majčinoj hrani, čvrstoj hrani, antibioticima i drugim utjecajima iz okoliša oblikuje mikroorganizme koji će se zadržati.

Ti mikrobi i njihovi nusprodukti nastaju kada razgrađuju hranu ili kemikalije u crijevima i utječu na niz tjelesnih sustava koji oblikuju apetit, osjetljivost na inzulin, imunitet, raspoloženje i rad mozga. Iako su mnogi korisni, neki sastavi mikrobioma povezani su s Crohnovom bolešću, astmom, dijabetesom tipa 2 i drugim kroničnim bolestima, piše The Independent.

"Općenito, vidjeli smo da je izloženost onečišćenju okolnog zraka povezana s upalnim profilom crijevnih mikroba, što može pridonijeti nizu budućih štetnih zdravstvenih ishoda", zaključila je Alderete.

Pročitajte više