Zanimljivosti o promjenama osjetila u trudnoći

Foto: Pixabay

TRUDNOĆA predstavlja period velikih promjena na svim poljima. Kao najznačajnije promjene djeluju one fizičke. Ipak, osjetilni organi također se mijenjaju, osobito tijekom prvih nekoliko mjeseci. Neke od ovih promjena dovode do pitanja je li to normalno i kad će se vratiti na staro. Portal You Are Mom navodi i objašnjava neke od tih promjena.

Vid, opip, njuh, sluh i okus predstavljaju naših 5 moći koje nam omogućavaju primanje informacija iz okoline. U trudnoći promjene na hormonalnoj razini utječu na percepciju okoline kroz ova osjetila i dolazi do nekih tipičnih simptoma za trudnice.

Njuh

Osjetilo koje trpi neke od najznačajnijih promjena sigurno je osjetilo njuha. S obzirom na to da se mijenja u vrlo ranoj fazi trudnoće, neke žene upravo zbog ove promjene i pretpostave da su trudne. Osnovni simptom tad postaje hiperosmija, pogoršanje u osjećaju mirisa pri kojem se svi mirisi doživljavaju intenzivnije. Za ovu pojavu zaslužna je povećana količina estrogena i progesterona, tipična za početak trudnoće, a uzrokovana je i jačim protokom krvi u tijelu. Hiperosmija biološki štiti dijete tako da pomaže majci izbjegavati toksine iz okoline. Kao rezultat ovog simptoma dolazi i do mučnina. 

Okus

Jeste li primijetili da vam je hrana imala drukčiji okus za vrijeme trudnoće? Žudite za hranom koju nikad niste prije jeli, a odbijate jesti onu koja vam je dotad bila dio redovite prehrane? Nije razlog za brigu. Ovo je sasvim prirodan dio trudnoće. Jedan od razloga je smanjenje lučenja klorovodične kiseline iz želuca. Zbog ovoga nastaje metalan okus u ustima, koji utječe na promjene preferencija kod hrane. Manjak klorovodične kiseline tijelo nadomješta žudnjom za kiselom hranom kao što su limun ili kiseli krastavci. Pad šećera u krvi uslijed hormonskih promjena dovodi do želje za slatkom hranom.

Opip

Poremećaji osjeta opipa su uobičajeni u trudnoći, a najčešća je osjetljivost ili bol u dojkama. Ponekad se može pojaviti svrbež ili peckanje ostatka tijela, kao i pojačano znojenje. Ove promjene rezultat su pojačane cirkulacije. 

Sluh

Promjene sluha nisu intenzivne, ali pojavljuju se kod nekih trudnica. Pojačana percepcija zvukova iz okoline potiče umor i nelagodu te izaziva nemir. Poželjno je u tim slučajevima izbjegavati glasne zvukove jer mogu uznemiriti i majku i fetus te ubrzati otkucaje srca.

Vid

Nažalost, u trudnoći se vid ne mijenja nabolje. U pravilu se pogoršava zbog hormona relaksina i progesterona, koji pogoduju zadržavanju tekućine unutar oka. Posljedica je smanjenje oštrine i preciznosti oka. Promjene su privremene i nestaju nakon porođaja.

Pročitajte više