Zašto neki roditeljski stil nekim roditeljima funkcionira, a nekima ne?

Foto: Shutterstock

TEK nakon odluke o tome da želite postati roditelji, počinju izvirati prava pitanja. Ime djeteta, proizvodi i dodaci koje treba kupiti i slično samo su neke od stvari oko kojih treba misliti, a najviše vremena razmišljat ćete o roditeljskom stilu koji biste htjeli usvojiti.

Strogo pridržavanje jednog roditeljskog stila ili kombinacija nekoliko njih

Postoji mnogo roditeljskih stilova. Dok se neki drže jednog i pomno ga slijede, drugi uzimaju pomalo od različitih kako bi sastavili onaj savršen za sebe. To je zato što je svaka obitelj za sebe i svako je dijete različito i važno je da se ti čimbenici uzmu u obzir.

Nakon odabira stila roditeljstva, roditelji bi mogli postati frustrirani kad otkriju da im stvari baš ne funkcioniraju onako kako su se nadali da hoće. Premda su možda i prošli brdo literature o roditeljstvu i poslušali puno savjeta stručnjaka, stvarnost djeluje kompliciranije nego što su mogli zamisliti.

Ono što potom posebno frustrira je kad primijete da isti roditeljski principi sasvim dobro djeluju kod drugih roditelja. Istina je da je roditeljstvo pomalo poput slagalice i to može biti dugotrajan proces u kojem biste mogli s vremenom doći do saznanja što vašoj obitelji odgovara.

Moglo bi biti do vašeg djeteta

Najočitiji odgovor je da razlog tome što ste zapeli u implementaciji roditeljskih pravila leži u specifičnosti vašeg djeteta. To nipošto ne znači da nešto nije u redu, samo znači da je svako dijete drugačije. Na primjer, ako se odlučite za model roditeljstva u autoritarnom stilu, ali vaše dijete na to ne reagira dobro, to bi moglo biti zato što je po prirodi nešto osjetljivije. Prema Very Well Family, autoritarno roditeljstvo uključuje pristup u kojem su roditelji "gazde" i često ne uzimaju u obzir osjećaje ili misli svog djeteta. Ako je vaše dijete malo osjetljivije, možda će mu trebati nježniji pristup.

Moglo bi biti do vas

S druge strane, možda je razlog u vama. Opet, to ne znači da nešto nije u redu s vama, ali možda stil roditeljstva koji nastojite implementirati jednostavno ne odgovara vašoj osobnosti. Prema PsychCentralu, roditelji moraju nastojati pronaći pristup koji se uklapa i u njihov karakter, kao i u karakter djeteta. U suprotnom, radite protiv svoje prirode i prisiljavate se na nešto što u dubini sebe ne podržavate.

Moglo bi biti do vašeg doma i obiteljske atmosfere

Prema Bosco Appu, svi stilovi roditeljstva imaju svoje prednosti i nedostatke. Problem je u tome što kad promatrate i nastojite kopirati ono što drugi rade, vjerojatno ne uzimate u obzir da cijelo njihovo kućno okruženje može biti drugačije.

Možda se unutar njihovog doma sve mora odvijati prema rasporedima i rutinama, pa su odabrali autoritarniji stil roditeljstva i to im funkcionira jer tako treba funkcionirati njihov dom. Ako vam vaš dom i raspored dopuštaju da budete opušteniji i fleksibilniji, stroži stil roditeljstva možda neće odgovarati vašem domu.

Morate promotriti svaki aspekt svog života kako biste odlučili koji stil roditeljstva će vam odgovarati. Ako stil roditeljstva koji ste odabrali uspoređujući se s bližnjima ne funkcionira, to nije zato što to radite pogrešno, to samo znači da trebate pokušati nešto drugo, kako piše stranica moms.com.

Pročitajte više