Zašto tinejdžeri na fotkama stavljaju ruku preko nosa?

Foto: Instagram

SVAKI tinejdžer od izuma fotoaparata misli da nema neugodnije stvari od poziranja za obiteljsku fotku. A tinejdžeri generacije Z smislili su i način kako riješiti taj problem. 

Kada ih roditelji nagovore na fotografiranje, oni lice i nos prekriju rukama kako zapravo ne bi bili vidljivi na fotografijama. "Nakon nekoliko pokušaja da snimim savršenu božićnu obiteljsku fotografiju, okrenula sam se svom tinejdžeru i konačno ga upitala: 'Zašto? Rugaju li ti se u školi?'" ispričala je majka Michelle Harris za The Sun.

"Ne rugaju mi se, ali hoće ako objaviš moje slike na internetu bez mog pristanka", objasnio joj je sin zašto prikriva lice na svakoj fotografiji te tako otkrio s čime se sve nose tinejdžeri danas. Dok su u 1990-ima i ranije obiteljske fotografije završavale zakopane u obiteljskim fotoalbumima, tinejdžeri se danas moraju nositi s objavama njihovih roditelja na društvenim mrežama, što, u toj dobi pogotovo, nije uvijek ugodno.

"Normalan dio odrastanja"

"Kao roditelji, želimo sve snimiti. Njihov prvi korak, svaki zub, aparatić, a zatim ponosno objaviti u našim društvenim krugovima na internetu, bez razmišljanja, ne razmišljajući koliko to može biti štetno za našu djecu unutar njihovih vlastitih društvenih grupa", shvatila je Harris.

"Važno je zapamtiti da je ova faza normalan dio odrastanja, gdje su traženje neovisnosti i uspostavljanje osobnih granica ključne razvojne prekretnice", dodala je i savjetnica za roditeljstvo Amanda Jenner.

 

Pročitajte više